Activiteiten


Oppervlakkig VN-onderzoek naar het UNRWA vertoont weinig goeds

Al maanden geeft Israël aan dat Palestijnse VN-medewerkers, werkzaam voor de UNRWA, meededen bij de aanval op Israël op 7 oktober 2023. Iedereen stond toentertijd op zijn achterste benen, ook het hoofd van de UNRWA. Maar wat blijkt, een oppervlakkig onderzoek door de VN laat alleen al zien dat bijna twintig Palestijnse VN-stafmedewerkers bij deze terreuraanval waren betrokken. En wat zou het resultaat zijn geweest wanneer een uitgebreid en diepgaand onderzoek had plaatsgevonden? 
 

Twintigtal?

Om duidelijkheid te verschaffen en haar naam te zuiveren startte de VN een onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van Palestijnse medewerkers bij de terreuraanval op Israël. Uiteindelijk leidde dit tot een onderzoek naar bijna twintig Palestijnse UNRWA-medewerkers, werkzaam bij de staf. De uitkomst hiervan was als volgt: een persoon werd vrijgesproken, tegen negen andere Palestijnen hadden op beperkte schaal hun medewerking en steun verleend aan de terreurbeweging Hamas. De rest van de groep Palestijnse VN-medewerkers werd door de VN schuldig bevonden aan betrokkenheid en medewerking aan de terreuraanval op Israël.

Weinigzeggend   

De organisatie die het VN-onderzoek naar de betrokkenheid van UNRWA leidde was het Office of Internal Oversight Services (OIOS). Opvallend is dat hun bevindingen en het eindrapport niet openbaar zijn. Deze is alleen beschikbaar voor een select groepje hooggeplaatste VN-medewerkers, aldus de woordvoerder van de VN-secretaris-generaal Guterres. Israël reageerde met grote verontwaardiging op deze argeloze mededeling. Haar ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, sprak hierover met grote verontwaardiging. Hij noemde het resultaat ‘een schande, te weinig en te laat‘.

Zeer oppervlakkig

Verder luidde de reactie van Israël op het onderzoek als volgt: ‘Het onderzoek negeerde de duizenden medewerkers van het agentschap die betrokken waren bij de terreur van Hamas en de mate van hun betrokkenheid. Israël heeft de VN voorzien van precieze details van meer dan honderd UNRWA-stafmedewerkers die lid zijn van de terroristische organisatie Hamas.’
Deel dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.



Radio Israel