Activiteiten


Wie of wat houdt een gijzelaarsdeal tegen?

Meer dan negen maanden wachten gezinsleden, familie, vrienden en andere bekenden van de gijzelaars met smart op nieuws over hun geliefden. Jammer genoeg blijft het onduidelijk hoe de onderhandelingen verlopen over een mogelijke deal tussen Israël en de terreurbeweging Hamas, inclusief daaraan gekoppeld een (tijdelijke) wapenstilstand en andere lastige knelpunten.
De afgelopen tijd staan steeds vaker berichten in de media dat ogenschijnlijk premier Netanyahu een dergelijke overeenkomst blokkeert, door het stellen van nieuwe aanvullende eisen richting Hamas. Vandaar de vraag: ‘Wie of wat houdt een deal over de gijzelaars tegen, want de Israëlische bevolking heeft recht op een antwoord op deze lastige en pijnlijke vraag!’ In een Israëlische krant kwam ik onderstaand artikel tegen, dat de eerder genoemde vraag helder en bondig analyseert. Maar ook de verschillende versies die hierover in omloop zijn, deze duidelijk en puntsgewijs onder woorden brengt. Hopelijk geeft dit u als lezer meer zicht op deze gevoelige kwestie binnen de Israëlische samenleving en haar regering.  

Redactioneel

Israëlische burgers weten niet wat er zich achter de gesloten deuren afspeelt en moeten in plaats daarvan vertrouwen op de woorden van degenen die bij het onderhandelingsproces betrokken zijn. En terwijl de bevolking van Israël met spanning en vrees wachten tot Iran de beloofde aanval uitvoert om de dood van Hamas- en Hezbollah-terreurleiders te wreken, duurt de oorlog in Gaza voort en is het lot van de 115 gijzelaars die nog steeds levend of dood worden vastgehouden, nog steeds even onzeker. De reden of redenen waarom de gijzelaars niet zijn vrijgelaten in een staakt-het-vuren-overeenkomst, hangt af van wie je wilt geloven.

De bevolking

Wij, de burgers van Israël, weten niet wat er zich achter gesloten deuren afspeelt en moeten in plaats daarvan vertrouwen op de woorden van degenen die betrokken zijn bij het langdurige proces dat al maandenlang aan de gang is. Helaas horen we verschillende versies.

 

 

Netanyahu

Premier Benjamin Netanyahu benadrukt dat de gesprekken geen resultaat hebben opgeleverd vanwege de onbuigzaamheid van Hamas. Vorige week zei het kantoor van de premier: ‘Israël heeft de [door Biden voorgestelde] schets niet veranderd of er voorwaarden aan toegevoegd. Integendeel, tot nu toe is het Hamas dat 29 veranderingen heeft geëist en niet heeft gereageerd op de oorspronkelijke schets.‘ Herhaaldelijk verklaart Netanyahu dat alle rode lijnen waar Israël op aandringt – waaronder het behoud door het IDF van de kritieke bufferzone tussen Israël en Egypte, bekend als de Philadelphi Corridor, een mechanisme om terroristen en wapens tegen te houden die de Netzarim-route binnenkomen, en het belang om ervoor te zorgen dat terroristen niet terugkeren naar Noord-Gaza – vallen binnen het kader van de deal.

Eerlijk?

De betreffende rapporten maken duidelijk dat die eisen geen deel uitmaakten van het Biden-plan. Deze eisen voegde Netanyahu later toe aan het plan van Biden. Channel 12 meldde afgelopen weekend dat hoge functionarissen, waaronder minister van Defensie Yoav Gallant en IDF-chef Lt.-Gen. Herzi Halevi, Netanyahu waarschuwden dat die vermeende nieuwe voorwaarden de deal zouden doen mislukken.

 

Mogelijke blokkades?

Er is geen veiligheidsreden om de deal uit te stellen‘, werd Gallant geciteerd toen hij Netanyahu vertelde tijdens een top-level security meeting op woensdagavond. ‘Om alle morele en strategische redenen moeten we de deal zien als een kans. Er zal geen deal zijn onder de voorwaarden die u stelt, en dat weet u.‘  De zender N12 citeerde ook IDF Maj.-Gen. (res.) Nitzan Alon, die zei: ‘U weet dat alle parameters die u hebt toegevoegd niet geaccepteerd zullen worden, en dat er geen deal zal zijn. Er is niets om op af te gaan.’

Direct betrokkenen

KAN News meldde dat het Israëlische onderhandelingsteam, waaronder Shin Bet-leider Ronen Bar en Mossad-leider David Barnea, naar verluidt ook tegen Netanyahu hebben gezegd dat de rode lijnen die hij ‘toevoegde‘ aan de aanvankelijk voorgestelde wapenstilstandslijn, nooit door Hamas zouden worden geaccepteerd. Volgens KAN vertelden leden van het onderhandelingsteam Netanyahu verder dat zijn standpunt ‘de deal zou doen mislukken’ en dat Israël ‘een voorstel heeft goedgekeurd dat de [Netzarim]-corridor anders behandelt.’

President Biden

Ook de Amerikaanse president Joe Biden gelooft blijkbaar niet dat Netanyahu oprecht is in zijn pogingen om een deal te sluiten. N12 meldde zaterdag dat de president tijdens hun telefoongesprek op donderdagavond de premier ook had beschuldigd van het vertragen van de deal. Op Netanyahu’s verzekeringen dat hij dat niet deed, zei hij: ‘Stop met me te bulls****n.

Kantoor premier Netanyahu

Het PMO (Prime Minister Office) verdubbelde de beweringen dat Netanyahu nieuwe eisen aan het staakt-het-vuren voorstel toevoegde, en herhaalde deze week dat ‘alle eisen waar Israël op aandringt binnen het [Biden]-kader vallen. In tegenstelling tot wat anderen zeggen,  voegde de premier niets aan deze eisen toe – het is Hamas die tientallen veranderingen in het kader eiste. Lekken en valse persconferenties door onbekende partijen creëren een vals beeld van de situatie bij het publiek‘, voegde het toe.

Kortom?

Dus, wat is het? Het publiek wil het graag weten. Wie vertelt de waarheid en wie vervalst de feiten? Is het Hamas, zoals we graag willen geloven, die cynisch blijft profiteren van de gijzelaars zonder de intentie om ze ooit vrij te laten, of heeft Netanyahu’s vastberadenheid voor “totale overwinning” hem blind gemaakt voor het advies dat doorgewinterde veiligheidsprofessionals geven? Na meer dan 300 dagen gevangenschap verdienen de gijzelaars – en hun families – duidelijke antwoorden op de vraag wie – of wat – een deal tegenhoudt. En dat geldt ook voor de rest van ons.

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.



Radio Israel