Activiteiten


Veel gedoe in Israël over herdenken 7 oktober 2023

Over enkele weken is het zeven oktober 2024 en is het precies een jaar geleden dat de terroristische beweging Hamas een gruwelijke en wrede aanval uitvoerde op het grondgebied van Israël. Een wrede aanval dat bijna 1.500 burgers en militairen het leven kostte.  Nu, bijna een jaar later, is onenigheid uitgebroken over het herdenken van deze pijnlijke gebeurtenis. Een trieste zaak en wie is hier debet aan? 

Live?

De reden voor veel ongenoegen binnen de Israëlische samenleving is dat volgens de overheid de herdenking vooraf opgenomen moet worden. Tevens mag er geen publiek bij deze ceremonie aanwezig zijn. Dit plan roept bij veel Israëlieten weerstand op, vooral omdat de regering van plan is om de ceremonie te houden op 10 oktober in plaats van 7 oktober, de dag van de daadwerkelijke herdenking.   
 

Direct getroffenen

Het is de bedoeling dat dit evenement plaatsvindt op de ‘Mount Herzi’ en dat verschillende belangrijke figuren, zoals de president en de premier van de staat Israël, een toespraak houden. Toch voelen veel overlevenden, familieleden van getroffenen en de gezinnen uit de grensgemeenschappen nabij Gaza zich niet gehoord. Zij voelen zich gemarginaliseerd en genegeerd. 
 

7 oktober

Als reactie hierop organiseren inwoners van deze gemeenschappen op 7 oktober hun eigen ceremonie. Ze vinden dat de aanpak van de overheid niet de echte publieke betrokkenheid biedt die nodig is voor zo’n belangrijke gebeurtenis. De keuze van de regering om de ceremonie op te nemen in plaats van deze live te laten plaatsvinden, leidde tot de beschuldiging dat de overheid het publieke toezicht ontloopt en dat ze geen echte verbinding zoekt en maakt met degenen die het meest direct getroffen zijn door de gebeurtenissen van die dag.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.



Radio Israel