Activiteiten


Het hoofd van de VN niet meer welkom in Israël

Na de luchtaanval door Iran met vele tientallen raketten, de dagelijkse raketaanvallen door Hezbollah op het noorden van Israël en het binnentrekken van het zuiden van Libanon door Israëlische grondtroepen wilde de baas van de VN, Guterres het land Israël bezoeken. De baas van de VN kreeg echter te horen dat hij niet welkom was. Niet vreemd, want de relatie tussen de staat Israël en de internationale organisatie verloopt al jaren zeer moeizaam. Niet vreemd, gezien de vele anti-Israëlische beslissingen en uitingen door de VN. 

Eenzijdig 

Het hoe, wat en waarom op deze beslissing door de Israëlische regering is vrij makkelijk te beantwoorden. Hierover zegt Peter Wijninga als deskundig en werkzaam bij het Haags Centrum voor Strategische Studies dat de VN-secretaris mede niet welkom is omdat hij de militaire aanval op Israël door Iran niet heeft veroordeeld. Daarbij irriteert het land zich al jaren mateloos aan de pro-Palestijnse houding van de VN als internationale organisatie. Tevens is bewezen dat een VN-organisatie als de UNRWA betrokken is geweest bij de wrede terreuraanval op Israël door Hamas. Zo zijn er nog vele andere voorbeelden te noemen waarom de relatie tussen beiden al decennialang moeizaam verloopt. Een beslissing en keuze die voor Israël onaanvaardbaar is.
 

De-escalatie?

Het Westen wil dat de situatie in het Midden-Oosten de-escaleert, maar het lijkt erop dat niet alle partijen in de regio daarop aan willen sturen, zegt Wijninga. Maar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd wraak te willen nemen voor de Iraanse aanval. Het gaat Israël erom dat geen enkele vijandelijke aanval ongestraft wordt gelaten. 
Daarentegen is voor Iran de kous af met de raketaanvallen van gisteren, dus dat land hoopt inderdaad op de-escalatie. Maar Israël heeft nou eenmaal aangegeven terug te zullen slaan. Als het dat niet doet, wordt dat in het Midden-Oosten gezien als een teken van zwakte. En dat zou de invloed van Israël weer kunnen aantasten. Alleen is nog steeds onbekend hoe zwaar de vergeldingsacties van Israël gaan zijn. Iets waar eigenlijk heel de wereld zich zorgen om maakt.

Eigen belang

De andere Arabische landen uiten slechts hun bezorgdheid over de situatie, verder willen ze niet gaan. De boel in het Midden-Oosten kan heel makkelijk escaleren. Een situatie waar niemand voordeel bij heeft en waar binnen no-time alles uitgroeit tot een regionale oorlog tussen verschillende landen en hun belangen. Aan de andere kant, veel Arabische landen kennen soennitische regimes en zij verzetten zich tegen een heel sjiitische regime in Iran en eveneens tegen de sjiitische beweging Hezbollah. Zij zien hen beiden ook als een bedreiging voor de regio. Oftewel, wanneer Israël terugslaat richting Iran en/of Hezbollah dan zijn zij stiekem wel blij. want dat betekent minder invloed van Iran in de regio.
Deel dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.



Radio Israel