Activiteiten


Hamas misbruikt Palestijnse bevolking voor heropbouw eigen organisatie

Ondanks de liquidatie van enkele hooggeplaatste Hamas-kopstukken, de voortdurende gevechten met de IDF en andere methoden lukt het Hamas om achter de schermen te werken aan de heropbouw van haar terroristische organisatie. De vraag is niet alleen hoe Hamas dit voor elkaar krijgt, maar bovenal hoe de Israëlische regering en de IDF deze pijnlijke en veelzeggende ontwikkeling saboteert. 
 

Pak slaag

Tijdens de oorlog in Gaza onder de operatienaam ‘Iron Wings’ vonden stevige gevechten plaats tussen het Israëlisch leger en leden van Hamas. In de afgelopen negen maanden bezette Israëlische soldaten grote delen van de Gazastrook. Echter, na verloop van tijd trokken zij zich terug uit verschillende delen van Gaza. Hun doel, de vernietiging van Hamas, haar wapenvoorraad, communicatiemiddelen, het ondergronds tunnelnetwerk en andere vooropgestelde doelen wist zij succesvol af te ronden. Na verloop van tijd had het IDF een groot deel van Hamas en haar organisatie uiteen geslagen. 
 
 

Afhankelijkheid

Toch lukt het Hamas om mensen aan zich te binden, ondanks de moeilijke positie waarin de terreurbeweging zich bevindt. De oorzaak hiervan is dat het merendeel van de Palestijnse bevolking nog steeds afhankelijk blijft van Hamas. Nog steeds oefent Hamas grote druk en invloed uit op de Palestijnen in Gaza, mede doordat zij gaat over de distributie van noodhulp, de voedselvoorziening en andere elementaire basisvoorzieningen. Kortom, Hamas doet er van alles aan om de bevolking onder haar duim te houden door hen op allerlei manieren afhankelijk te houden. Natuurlijk spelen ook andere factoren een rol, waaronder het hoge aantal slachtoffers onder de burgerbevolking. 
 
 

Werkwijze

Zoals gezegd, ondanks de voortdurende gevechten, werkt Hamas werkt ze aan de opbouw van haar strijders door het werven van nieuwe rekruten. Zij doet dit onder meer door gebruik te maken van gebouwen die behoren tot non-profitorganisaties, zoals de dubieuze VN-organisatie UNRWA. Een duidelijk en veelzeggend voorbeeld is de volgende gebeurtenis. Na een vuurgevecht met een groepje terroristen ergens in Gaza, ontdekte en ontmantelde de betreffende gevechtseenheid een aantal Hamas posten in een UNRWA-gebouw. Deze posten omvatten onder meer een bureau voor voedselhulp, een bureau voor aanmeldingen bij Hamas-gevechtseenheden, een werkplaats voor herstel van militair materiaal en twee aparte werkplaatsen voor het bouwen van drones en geïmproviseerde explosieven en bommen. 

Speciale eenheden

In de berichtgeving vanuit het IDF blijkt dat deze ontwikkeling al langer aan de gang is. Uit de beperkte en gecensureerde gegevens en informatie zet het IDF enkele speciale commando-eenheden in om Hamas op dit cruciale punt dwars te zitten. Deze speciale eenheden, onder de naam Duvdevan, Egoz en Maglan, voerden al een groot aantal bijzondere missies uit. Missies meer inhouden dan alleen de ‘standaardopruiming’ van een bepaald gebied of locatie of acties tegen terroristische operaties van Hamas door reguliere IDF-eenheden. 
 

Opslagplaatsen

Bij een eerdere operatie in het zuiden van Gaza elimineerden de speciale commando-eenheden enkele belangrijke overgebleven locaties voor ontwikkeling van wapens. Deze lagen grotendeels ondergronds en behoorden toe aan de terreurbeweging de Islamitische Jihad en Hamas. Door betrouwbare en nauwkeurige informatie van hun bronnen wisten de commando’s snel en nauwkeurig te handelen. Hierdoor werden de locaties opgeblazen, een groot aantal terroristen uitgeschakeld en een ruime hoeveelheid wapenmateriaal in beslag genomen en vernietigd. 
 

De oplossing?

Hoewel deze successen zonder meer een bijdrage leveren aan de vernietiging van Hamas en andere Palestijnse terreurorganisaties, waarschuwt zowel de Israëlische regering als de IDF voor blijvende en systematische poging van Hamas om humanitaire en/of ontruimde gebieden en tunnels te gebruiken voor de wederopbouw van hun kwaadaardige organisaties, waaronder voor wapenopslagplaatsen, communicatiemiddelen, werkplaatsen voor explosieven en wapentuig. Want tot op heden heeft het Israelisch leger en de regering van Netanyahu geen echte antwoorden om de opbouw van Hamas en PIJ (Palestijnse Islamitische Jihad) te breken. Kortom, voor dit moment blijkt de enige werkende oplossing het inzetten van speciale commando-eenheden.  
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.



Radio Israel