Activiteiten


Saboteert Netanyahu een deal met Hamas over de Israëlische gijzelaars?

Al maanden vindt achter de schermen druk diplomatiek overleg plaats tussen Israël, Hamas, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten (VEA) over de gijzelaars en een staakt-het-vuren. Verschillende betrouwbare bronnen geven aan dat Hamas grote concessies doet om tot overeenstemming te komen. Dit zou betekenen dat op korte termijn de gijzelaars eindelijk naar huis kunnen keren, misschien wel binnen enkele weken, Alleen melden deze bronnen ook dat premier Netanyahu opeens extra eisen stelt. Volgens hen blokkeert hij actief een deal over de gijzelaars.
 

Eisen

Alle betrokken partijen vragen zich af waarom premier Netanyahu opeens extra eisen stelt. Volgens inside information is de reden dat premier Netanyahu bang is voor de val van zijn regering. De extra eisen omvatten het behoud van controle door het IDF over de belangrijke bufferzone ‘Philadelphia corridor’, een strook tussen Egypte en Gaza. De tweede aanvullende eis is dat Netanyahu aangaf dat er geen gewapende leden van de Hamas meer mogen terugkeren naar het noorden van Gaza.
 

Verhaal

Het verhaal doet de ronde dat bij Netanyahu alles eraan gelegen is om de huidige coalitie van zijn regering in stand te houden. De werkelijke reden zou zijn dat de minister van Nationale Veiligheid, Ben Gvir, en zijn partij zich niet kunnen vinden in de gemaakte afspraken. Deze zouden geen volledige garantie bieden voor de veiligheid van de burgers van Israël, zeker niet voor hen die nabij de grens met Gaza wonen. Nog los van het feit dat Hamas nog steeds actief zou zijn als terreurbeweging nabij de staat Israël en in Gaza.  

Irrelevant

Daarbij zijn de twee aanvullende eisen volgens veiligheidsexperts totaal niet relevant. Volgens hen maken de nieuwe afspraken duidelijk dat daardoor Israël als gesprekspartner onbetrouwbaar is. Maar ook dat het belang en welzijn van de gijzelaar bij de premier van Israël van minder belang is dan zijn eigen politieke toekomst. Ofwel, het vooruitzicht op een snelle deal over de toekomst van de gijzelaars zit er niet in. Eenvoudigweg omdat uit veel blijkt dat de Israëlische premier proactief alle vooruitzichten op een deal tegenwerkt.
 

Afspraak

Dit gaat in op de eerder gemaakte afspraken met Egypte om een mix van bovengrondse sensoren in te zetten bij de ‘Philadelphia corridor’ en het aanbrengen van een nieuwe ondergrondse brede en dikke barrière. Het doel van beide middelen is om ervoor te zorgen dat Hamas zich niet opnieuw ondergronds gaat bewapenen. Verder zou betreffende strook onder controle komen te staan van militairen uit Egypte en de VEA. 
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.



Radio Israel