Activiteiten


Een veelzeggende enquête: ‘Hoe kijkt de Israëlische samenleving naar de bepaalde vraagstukken?’

Het Center for Jewish Impact verzamelt dagelijks een grote hoeveelheid gegevens en informatie op basis van vragen over hoe de Israëlische bevolking kijkt naar de huidige gebeurtenissen en ontwikkelingen, zowel in hun eigen land als daarbuiten. Maar ook naar wat zij vinden van de huidige problemen en knelpunten en hoe deze eventueel opgelost kunnen of moeten worden. Dit bijzondere en veelzeggend project, met de naam The Israel Society Barometer, maakt inzichtelijk wat op dit moment de publieke opinie is in Israël. Kortom, hoe moeten problemen als terreur, Hamas, antisemitisme en immigratie volgens de publieke opinie in Israël worden aangepakt en opgelost?
 

Beleid?

Dit project heeft tot doel inzichtelijk te maken over hoe de Israëlische en Joodse publieke opinie eventueel verandert over bepaalde thema’s over langere en kortere periodes. Op basis van deze gegevens en informatie hoopt het Center for Jewish Impact inzichtelijk te maken. Een werkwijze waarmee ze hoopt om nationale en internationale Israëlische organisaties inzichten te bieden voor hun beleid. 

 

 

Vragenlijsten

Dit project is vrij recent en pas vorig jaar opgestart. De werkwijze van het Center for Jewish Impact stuurt gemiddeld vier tot zes keer per jaar de respondenten een lijst met vragen toe. Deze lijst bestaat uit vijf vragen en wordt telkens opnieuw aan dezelfde personen voorgelegd. Het aantal betrokkenen bestaat uit 5000 volwassenen en alle lagen van de Israëlische samenleving. Door deze methodiek laat het project door de tijd heen zien hoe de publieke opinie aankijkt naar een verscheidenheid van thema’s. Hierdoor zijn veranderingen snel zichtbaar en bruikbaar voor het maken van beleid, het bijstellen van (politieke) keuzes en zijn mogelijke veranderingen zichtbaar, bijvoorbeeld op het terrein van emigratie of immigratie, waarop geanticipeerd kan worden, bijvoorbeeld vanuit de overheid of andere organisaties en instellingen. 
 

Onderscheid

De meest opvallende bevindingen tot nu toe is dat meer dan 70% het oneens is met de stelling dat ‘het leven in Israël de komende maanden beter zal worden.’ Wat opviel was het mannelijk geslacht, dat daarin positiever stond dan het vrouwelijk geslacht. Eenzelfde conclusie gold voor religieuze personen in vergelijking met niet-religieuze personen. Ondanks dit pessimistische toekomstbeeld overweegt nog geen 30% procent van de respondenten te emigreren.  
 

Kwestie Libanon

Een andere opvallende bevinding laat zien dat een ruime meerderheid, bijna 75% van de respondenten, aangaf dat uitbreiding van de oorlog naar Libanon helaas noodzakelijk is. Ofwel, een aanzienlijk deel van de publieke opinie vindt dat de Israëlische regering Libanon moet binnenvallen met behulp van grondtroepen om de strijd aan te gaan tegen Hezbollah. Het verbaasd niemand dat deze opinie vooral sterk leeft onder de respondenten uit het noorden van Israël. Maar toch, het is veelzeggend hoe de publieke opinie aankijkt tegen lastige en moeilijke (politieke) knelpunten en issues. 
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.



Radio Israel