Activiteiten


Een veelzeggende herdenking van 7oktober23 in Sderot

De onthulling van een bijzonder monument in de stad Sderot is het verhaal dat uitdrukking geeft van de buitengewone kracht van haar inwoners. Maar ook een stad waar het leven sinds kort vermengd is met bloed en toch getuigt van geloof, eenheid en veerkracht. Dit alles komt tot uiting in het nieuwe gedenkteken ‘Pilaren van Eeuwigheid’. Een gedenkteken dat afgelopen week onthuld werd tijdens de pijnlijke herdenking van 7 oktober 2023. 
 

‘Herbouwd’ 

Veelzeggend is dat het verwoeste politiebureau als uitvalsbasis dient voor het herdenkingsmonument. Het monument is juist gebouwd van de restanten van het eerder genoemde gebouw. Tijdens de wrede terreuraanval door Hamas werd fel gevochten om het politiebureau. Niemand in Israël vergeet de beelden van gewapende terroristen die in deze stad rondreden in pick-up trucks, schietend met hun kalasjnikovs op alles wat bewoog. Hetzelfde geldt voor het opblazen van het politiebureau in Sderot door de terroristen nadat zij urenlang vochten tegen de aldaar aanwezige Israëlische overheidsdienaars als verdedigers van de stad. 
 

Met elkaar

Over de totstandkoming van dit monument zegt Shlomit Esba Barnea als curator van het project en planner van de bezoekerservaring het volgende: ‘We wilden een plek creëren waar bezoekers vervuld zouden worden van hoop en inspiratie, naast herinneringen en erfgoed. Vooraf verzamelden wij twee maanden lang getuigenissen van de families van de gevallenen en vermoorden. Daarbij schreven wij ook vooraf een concept en gedetailleerd plan voor herdenkings- en erfgoedplatforms’. Deze werkwijze was om te voorkomen dat niemand zich overvallen, niet gehoord of zich niet gezien voelde. Kortom, een monument met de verhalen en emoties van direct betrokkenen en hun nabestaanden.
 

Onuitwisbaar

Zeven oktober 2024 markeert en onderstreept het monument de dodelijkste dag in de geschiedenis van de staat Israël. Want op de ochtend van de Simchat Tora werden Israëlische nederzettingen in de Westelijke Negev en de hoofdstad Sderot het centrum van de moorddadige aanval door de terreurbeweging Hamas. Het gevolg van deze gevechten en massamoord op burgers en militairen was wreed en weerzinwekkend. De beelden die later werden gevonden op mobiele telefoons, bewakingscamera’s en op bodycams van gedode terroristen waren veelzeggend en te pijnlijk voor woorden.
Deel dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.



Radio Israel