Joodse kolonisten willen zich gaan vestigen in Gaza
De strijd tussen Hamas en het IDF gaat onverminderd door, ondanks de vele tegenslagen die de terreurbeweging moest incasseren. Alleen is het de Israëlische regering en het IDF nog steeds niet gelukt om de Israëlische gijzelaars te bevrijden uit de handen van de terreurbeweging Hamas. Daarbij is een aanzienlijk aantal van de gijzelaars al omgekomen vanwege het militaire geweld tussen beide groepen. Toch ziet een andere groep Israëliërs nieuwe kansen voor zichzelf in het grotendeels verwoeste Gaza. Onder de Israëlische kolonisten zijn sommigen razend enthousiast over de plannen om zich mogelijk te gaan vestigen in Gaza. Maar hoe moet en zal de regering van Netanyahu hiermee omgaan?
Politiek spel?
Dat laatste ziet er voor sommigen er niet rooskleurig uit. De kolonisten vinden dat Gaza bij het land toebehoort. Vanuit die overtuiging vinden ze het juist een goed plan om zich daar te vestigen. Vorige week zaten vertegenwoordigers van de kolonisten als van de regering met elkaar rond de tafel om te bespreken wat de (on)mogelijkheden zijn. Dit vond plaats tijdens een conferentie onder de noemer ‘hervestiging in Gaza’. Bij deze conferentie waren niet alleen politieke partijen en haar leiders aanwezig, zoals de minister van Nationale Veiligheid, Ben-Gvir, maar ook een partij als de Likud van premier Netanyahu. Ook deze liet haar gezicht zien en haar stem horen tijdens deze bijeenkomst.
Anti-seculier
Dat de Israëlische regering al betrokken is bij dit soort plannen heeft te maken met de samenstelling van de huidige regering. Premier Netanyahu is sterk afhankelijk van enkele kleinere politieke partijen aan de rechterzijde van het politieke speelveld. In het verlengde hiervan speelt mee dat binnen de Israëlische regering enkele partijen herbergt die de (streng) orthodoxe stroming en het zionisme vertegenwoordigen. Zij zetten zich in voor een staat die het Joods geloof belijdt en daar ook vorm en inhoud aan geeft. Ze hebben dan ook weinig op met een staat in seculiere vorm.
Problematisch
Al verschillende keren probeerden groepen Joodse kolonisten Gaza binnen te dringen. Tot nu toe lukte het de IDF en de grenspolitie om hen tegen te houden. Dat ging er niet altijd even vriendelijk en zachtjes aan toe. Deze kwestie ligt niet alleen in Israël gevoelig, maar ook internationaal. Hierover zegt docent en onderzoeker Peter Malcontent, werkzaam aan de Universiteit van Utrecht (UU), dat vanuit het humanitair oorlogsrecht inwoners uit een ander land zich niet zomaar mogen gaan vestigen in het land dat zij bezet houden. Kortom, een gevoelige kwestie die nog voor veel problemen zal gaan zorgen. Niet alleen in Israël en binnen de Knesset, maar ook vanuit internationaal perspectief.
Pijnplek
Bij eerdere confrontaties tussen de Israëlische kolonisten en de overheid leidde dit tot stevige botsingen tussen beide partijen. Dit begon nadat Israël de zesdaagse oorlog won in 1967. Na een onverwachte militaire aanval door verschillende Arabische landen wist Israël ondanks veel tegenslag deze oorlog naar haar hand te zetten. Na deze militaire overwinning en het veroveren van verschillende gebieden, waaronder Gaza als de Westelijke Jordaanoever, vestigden kolonisten zich in deze gebieden. Ergens rond 2005 trok Israël zich terug uit deze gebieden vanwege internationale druk. Het IDF heeft toen op verschillende momenten en in verschillende situaties hardhandig moeten optreden tegen hun landgenoten. Dit heeft de nodige impact gehad. Voor een deel van de huidige kolonisten is dit nog steeds een heel gevoelig punt. Een deel van hen zal het zeker niet meer zover laten komen.
Geef een reactie