Activiteiten


Protest tegen opheffing Joodse Omroep

Joodse gemeenschap reageert geschokt op kabinetsplan Rutte II

bron:  Joodse Omroep.nl  12/6/12 om 15:29

Prominente vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap reageren met ongeloof en ontzetting op de kabinetsplannen om de Joodse Omroep de toegang tot het publieke bestel te ontnemen.

VVD-staatssecretaris Dekker heeft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de Joodse Omroep wordt opgeheven, per 2016 zet hij het budget op nul. Wel vindt hij dat het gedachtegoed van de levensbeschouwelijke omroepen ook in het nieuwe bestel enigszins zichtbaar moet blijven. Volgens rabbijn Awraham Soetendorp komt door het kabinetsbeleid “de nesjomme, de ziel van de Joodse gemeenschap, wederom in de kou te staan”. Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité: “Ik weet uit ervaring hoeveel ons al is afgepakt. Nu dit óók nog?”

“Het is verschrikkelijk dat het kabinet ons uit de publieke omroep dreigt te verwijderen”, aldus Soetendorp. “Zeker voor de Joodse Gemeenschap geldt dat nu opnieuw het gevoel van innerlijke veiligheid wordt aangetast. Want hoe veiliger men zich voelt in de eigen identiteit, des te opener men staat ten opzichte van de gehele samenleving. Het is deze veiligheid die nu dreigt te worden aangetast”, zo stelt de verontruste rabbijn.

De Joodse Omroep vormt het enige medium waardoor Joden in Nederland deel kunnen uitmaken van de publieke omroep. Voor het stichten van een omroepvereniging, zoals de KRO of de EO zijn minimaal 50.000 leden nodig. Zoveel Joden zijn er in Nederland helemaal niet, zegt tv-presentator en journalist Frits Barend: “Door tragische ontwikkelingen in de vorige eeuw kan de Joodse gemeenschap nooit de vereiste drempel halen. Kwantiteit mag nooit allesbepalend zijn voor een fatsoenlijke overheid”.

De Joodse gemeenschap wordt in het hart geraakt met het kabinetsbesluit om de Joodse Omroep van de publieke media uit te sluiten. Dayan Raphael Evers, rabbijn van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap: “Door dit plan wordt de culturele diversiteit ruw uit de ether gestoten. Dit is zeer slecht voor Nederland.” Ook Het Centraal Joods Overleg, het samenwerkingsverband van de voornaamste Joodse organisaties, is ernstig geschokt door het kabinetsvoornemen. Voorzitter Willem Koster: “Religieuze minderheden worden zo monddood gemaakt en hun maatschappelijke positie ernstig ondergraven”.

De Moslims, Hindoes, Boeddhisten, Humanisten, IKON en RKK worden als het aan het kabinet ligt, binnenkort ook uit het publieke omroepbestel verwijderd.

Deel dit artikel

4 reacties

li class="comment even thread-even depth-1" id="comment-608">
Hans van den Berg
Op 21 december 2012 om 12:01 am uur

Vervolging van met name Joden en Christenen neemt nu in rap tempo toe in Nederland. Ondertussen zijn er duizenden mensen die zich christen noemen of kerkelijk meelevend die op deze twee partijen gestemd hebben. Zij hebben een zware verantwoordelijkheid op zich genomen!

li class="comment odd alt thread-odd thread-alt depth-1" id="comment-592">
maria
Op 16 december 2012 om 9:36 pm uur

dit kan nederland niet maken er mag zoveel troep op deze netten ook wat katoliek of moslims betreft en we mogen onze roots niet vergeten die stamt toch echt van het joodse volk af en yesua is ook jood en geen griek zoals onze kerkvaders ons deed geloven;als iemand er recht op heeft om zentijd te krijgen is het onze oudere broer israel het joodse volk.
laten we blijven bidden voor de regering dat ze in alles achter het joodse volk blijven staan.wie mijn volk zegend zal gezegend worden

li class="comment even thread-even depth-1" id="comment-588">
wilma
Op 14 december 2012 om 10:01 pm uur

Ik vermaan u dan allereerst smekingen, gebeden, voorbeden en dankzeggingen te doen voor alle mensen, voor koningen en alle hooggeplaatsten, opdat wij een stil en rustig leven mogen leiden in alle godsvrucht en waardigheid. Dit is goed en aangenaam voor God, onze Heiland.

1 Tim 2:1-3

Laten we biddend in de Bres blijven staan voor de regering van ons land, dat ze tot inzicht mogen komen en laten we blijven bidden dat het oordeel niet over ons land komt als ze loslaten het volk Israel te zegenen.

li class="comment odd alt thread-odd thread-alt depth-1" id="comment-556">
j.jansen
Op 12 december 2012 om 8:47 pm uur

Waar is het hart van de VVD gebleven voor de joden? Geachte heer Wiegel laat uw stem horen binnen de VVD. Dit mag gewoon niet gebeuren, dat de joden weer aan de kant worden gezet.

Groeten, Hans Jansen

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel