Activiteiten


Israël’s verschuiving van West naar Oost en de implicaties daarvan voor het Amerikaanse Jodendom

Skyline van Philadelphia, waar Israel haar consulaat sluit. Foto: Jeffrey M. Vinocur (Wikimedia Commons)

Skyline van Philadelphia, waar Israel haar consulaat sluit. Foto: Jeffrey M. Vinocur (Wikimedia Commons)

Door Dr. Steven Windmueller

Begin januari meldden de media een bericht dat op het eerste gezicht onbeduidend leek, over de aankondiging van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken om zijn consulaat in Philadelphia ​​te sluiten, samen met vier andere sluitingen van een ambassade en consulaire diensten in het Caribisch gebied en Europa. Maar bij nader inzien lijkt dit een veel groter verhaal te zijn.

We worden eraan herinnerd dat Philadelphia de op vijf na grootste joodse gemeenschap in de Verenigde Staten is, met een geschatte bevolking van 214.000 personen (Berman Joodse Data Bank). Behalve haar historisch belang voor Amerika en de Joodse gemeenschap, is Philadelphia het op zes na grootste stedelijke gebied in het land, met meer dan 7,5 miljoen mensen.

In dezelfde aankondiging geeft Israël’s regering aan, dat ze een nieuw consulaat opent in Chengdu, China. Men hoeft alleen maar naar een paar belangrijke feiten over dit grote stedelijke gebied te kijken, want het is de op vier na grootste stad in China die is uitgegroeid tot de economische motor voor West-China. Van de 500 ondernemingen op de lijst van Fortune hebben er ongeveer 260 kantoren in die stad. Daarnaast is Chengdu een belangrijk spoorwegknooppunt en de luchthaven behoort tot de drukste ter wereld.

Maar dit verhaal heeft meer belangrijke implicaties. Het lijkt er op dat Israël bezig is haar politieke relaties te herzien, en in verband daarmee haar economische belangstelling. China is de op twee na grootste handelspartner van Israël (na de VS en Europa) en dat land is haar grootste zakelijke partner in Azië. De waarde van Israëlisch-Chinese handel steeg van 50 miljoen dollar in 1992 tot meer dan 10 miljard dollar in 2013 (Joodse Virtual Library). Wellicht nog belangrijker dan deze cijfers is de snelle en voortdurende groei van de Chinees-Israëlische relaties, die vandaag een ​​breed scala omvatten in landbouw, farmacie en technologie.

Amerika en zijn Joodse gemeenschap werden ooit gezien als de toegang voor Israëls politieke en economische activiteiten. Zijn we vandaag getuige van een veranderde opstelling van de huidige regering in Jeruzalem over hoe ze haar belangen op lange termijn en haar economische connecties beziet, in de huidige mondiale economie met zijn veranderende politieke evenwicht, inclusief complexe en veranderende relaties van Israël, zowel met Washington als met andere internationale partners?

De sluiting van het consulaat in Philadelphia en de opening in Chengdu zou eigenlijk kunnen worden opgevat als onderdeel van een overgang, die een verschuiving met zich meebrengt in geopolitiek van West naar Oost, waarin China – en andere Aziatische landen – zich in deze eeuw hoger op Israël’s agenda plaatsen. Israël bereidt zonder twijfel de weg voor de groei van haar wereldwijde zakelijke en bestuurlijke relaties.

Al geruime tijd heeft het Jodendom in de Diaspora een ​​veel minder belangrijke rol gespeeld in het beheer van de politieke en economische banden van Israël in de VS. Waar eens de Amerikaans Joodse filantropie het middelpunt was van de buitenlandse inkomsten en investeringen van Israël, is er vandaag de dag een fundamenteel ander economisch model op zijn plaats en het ontwikkelt een breed spectrum van internationale handel en investeringen met de Joodse staat. Terwijl de Amerikaans-Joodse filantropie meer intern wordt gericht en waar men veelbetekenende veranderingen ziet in patronen en prioriteiten van ‘het geven’, zal de Israëlische regering louter reageren op de economische en sociale realiteiten die binnen de Joodse gemeenschap spelen.

Maar toont dit besluit van het ministerie van Buitenlandse Zaken om de activiteiten te verschuiven nog meer? Heeft de verbinding tussen Israël en de diaspora enerzijds en het Amerikaanse jodendom anderzijds haar langste tijd gehad? Het politieke leiderschap van Israël kan ook een bewuste keuze hebben genomen, dat het zijn politieke en economische verhoudingen elders moet laten groeien. Terwijl de Amerikaanse samenleving zelf belangrijke demografische veranderingen ondergaat, zal Israël haar ogen in toenemende mate richten op deze ontwikkelingen door nieuwe partnerschappen te bouwen en zijn handelsrelaties met Spaanstaligen, Aziaten, en anderen uit te breiden.

Meer nog, Jeruzalem verwacht niet langer dat zij steun kan vinden in de progressieve Amerikaans-Joodse gemeenschap, beseffend hoe er binnen die groep diepe en belangrijke meningsverschillen leven over het beleid en de praktijk van de huidige Amerikaanse regering. Hoewel de Israëli’s een solide basis houden van steun van Amerikaanse joden uit de centrumrechtse kiesdistricten, streeft Israël’s regering naar nieuwe politieke relaties en financiële connecties binnen de VS en daarbuiten. In Amerika wordt een nieuwe constellatie gecreëerd van bondgenoten en economische partners van Israël.

Vandaag de dag lijkt Israël zich te heroriënteren wat betreft haar belangen en prioriteiten voor de lange termijn, terwijl ze vooruitkijkt naar een nieuwe Amerikaanse president, zowel door het erkennen van een veranderende en verdeelde Amerikaanse Joodse gemeenschap als door een actieve speler te zijn op het wereldtoneel.

Vertaling: PoF (AM/SP)

Herdrukt met toestemming van de auteur van JNS.org.

(Bron: www.jns.org)

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel