Activiteiten


Verdwijnt de Tempelberg voor onze ogen?

Verdwijnt de Tempelberg voor onze ogen?

 “Zo zegt de HEERE van de legermachten, de God van Israël: Laat uw wegen en uw daden goed zijn, dan laat Ik u wonen in deze plaats.” Jeremia 7: 3 (HSV)
Voor de ogen van de wereld, is de meest omstreden site in het Midden-Oosten rustig herschikt door degenen, die het meest profiteren van een verandering van het historische en religieuze verhaal: de Palestijnse Arabieren. De Rotskoepel en de Al-Aqsa moskee, twee gebouwen, die in het middelpunt van het woedende internationale debat en stromen van geweld staan, zijn in het volle zicht van plaats veranderd en niemand lijkt dit te hebben gemerkt.

silver-gold

foto: Al Aqsa Moskee (links) en de Dome of the Rock of ook wel bekend als de Gouden Koepel (rechts)

De wereld is vertrouwd met het beeld van de gouden koepel, die tot een symbool van de Palestijnse nationale identiteit is uitgegroeid door middel van een fraude, die zo naadloos is, dat het vrijwel onopgemerkt is gegaan.

De recente golf van geweld in Israël verzamelt zich achter kreten van ‘al-Aqsa’ en beelden van de Rotskoepel. In werkelijkheid echter, is de concentratie van al deze hartstocht – de gouden koepel – de al Aqsa in het geheel niet.

De gouden koepel heet Qubbat al-Sakhrah of de Rotskoepel. Al-Aqsa is de ongevaarlijke zilveren koepel, die een paar honderd meter naar het zuiden ligt. Al-Aqsa is een moskee, een plaats van gebed. Het is de plaats, waarvan moslims beweren, dat Mohammed er ’s nachts op een magisch wezen genaamd al Buraq al Sharif van Mekka naar deze plaats werd vervoerd. Moslims bidden niet in de gouden Rotskoepel – de zogenaamde “al-Aqsa moskee”. Het is een heiligdom voor de rots erbinnen, die de plaats was van het Heilige der Heiligen in de Joodse Tempel.225-BIN-TempleMountPray-Calm-JandC-600WIDE (1)

De Palestijnse fraude heeft zich over de hele Arabische wereld verspreid. Dit symbool, nl. de Rotskoepel, is begonnen als een strijdkreet tegen Israël. Een huiveringwekkende video, die in augustus werd uitgebracht, schilderde het Iraanse leger af, terwijl het de Tempelberg met een gloeiende gouden koepel veroverde en in november, namen duizenden Iraanse militairen deel aan een militaire oefening, die het veroveren van een levensgrote plastic replica van de Rotskoepel nabootste, waarmee Teheran het onmiskenbaar duidelijk maakte dat het zijn vizier op Jeruzalem heeft ingesteld.

Met andere woorden, in plaats van zich te concentreren op de soevereiniteit over hun eigen moskee, vechten moslims nu voor het bezit van de Joodse Tempel en de Joodse God in een poging om de Joodse rechten op de Berg te delegitimeren. Opmerkelijk is, dat dit was voorspeld in de Zohar, een boek van de joodse mystiek op basis van Bijbelse commentaar. Er wordt geschreven in de Zohar, dat in de zesde cyclus van 1000 jaar, de “zonen van Ismael “(Arabieren) oorlog zullen voeren tegen de Messias en “voor God zullen komen en buigen op de heilige berg in Jeruzalem”. De Zohar maakt nadrukkelijk gebruik van de naam van de God van de Joden en geen algemene term of uitdrukking gebruikt voor niet-joodse aanbidding.

Het leek ongelooflijk, dat de naam van een plaats, die centraal stond in de Israëlisch-Palestijnse politieke dialoog in het volle zicht, kon worden veranderd, zonder dat iemand er kennis van had genomen, maar dit werd bevestigd door Rabbi Yehuda Glick, de oprichter van de Tempelberg Heritage Foundation, die verklaarde, dat deze misleiding zelfs nog verder ging dan alleen het hernoemen van de Rotskoepel. Het zich concentreren op de Tempelberg door de Palestijnen was een bewuste politieke beslissing, zei hij tegen Breaking Israel News. “Sinds 1997, begon het noordelijke deel van de islamitische beweging met het nadruk leggen op de Tempelberg als onderdeel van hun activiteiten.”

De noordelijke tak van de islamitische beweging, die door de Israëlische regering in 2015 verboden werd, voert campagne tegen de Palestijnse concessies aan Israël en organiseerde intimidatie van de Joden op de Tempelberg.

Foto’s genomen van de Tempelberg in het begin van de 20e eeuw tonen duidelijk aan, dat de Tempelberg voor moslims voor het grootste deel van zijn geschiedenis onbelangrijk was. Het gebouwencomplex verkeerde in een toestand van volledig verval. De Rotskoepel, die de gouden bedekking pas in 1993 ontving, was verwaarloosd.

“Sinds 2012 hebben ze mensen betaald om naar de Tempelberg te komen en Joodse toegang tot het complex te blokkeren,” legde Rabbi Glick uit.” Op hetzelfde moment begonnen ze in het openbaar met het hernoemen van de Tempelberg. In plaats van de oorspronkelijke benaming – Haram al Sharif – verwezen zij naar de hele berg als Al Aqsa moskee.”

Het Tempelbergcomplex is een trapeziumvormig gebied, van bijna 15 hectaren. In Bijbelse tijden, stonden de Joodse tempels waar de Rotskoepel vandaag staat. Na het aanbieden van zijn zoon Isaak als offerande, noemde Abraham de site “de berg waar de Heer wordt gezien” (בְּהַר יְהוָה יֵרָאֶה).

De Palestijnse Autoriteit beweert, dat de Joodse extremisten de status quo op de Berg willen veranderen. In feite is de status quo veranderd – maar heel erg in hun voordeel. In de Zesdaagse Oorlog van 1967, veroverde Israël de Tempelberg op Jordanië. De Israëlische vlag wapperde slechts een paar uur over de Tempelberg, voordat Moshe Dayan, chef-staf van het Israëlische leger in die tijd, een overeenkomst sloot met de Waqf, de islamitische religieuze autoriteit, waarbij ze toezichthoudende rechten kregen over het complex van de Tempelberg.

Weinigen zijn zich ervan bewust, dat, tot 2000, de Joden toegang tot de Tempelberg en alle gebouwen in het complex hadden, met inbegrip van de al-Aqsa moskee en de Rotskoepel. De status quo veranderde echter sterk aan het begin van de Tweede Intifada, toen niet-moslims de toegang tot de gebouwen verboden werd.

In november 2014 verwees de PA naar het gehele complex van de Tempelberg als al Aqsa, toen ze aankondigde, dat de Israëlische politie ” de al Aqsa bestormde”. De aankondiging van de Waqf werd door de media opgepikt, ook al was het eigenlijk een verwijzing naar de politie, die het Tempelberg complex binnenkwam. De politie ging alleen de moskee niet binnen en het was de eerste keer, dat de Israëlische veiligheidsdiensten het complex binnengingen sinds het in 1967 door de IDF werd veroverd. Ze deden dit in reactie op het toenemende geweld tegen Joodse bezoekers.

Professor Yitzchak Reiter, senior onderzoeker bij het Jeruzalem Instituut voor Israël Studies en auteur van Jeruzalem en haar rol in de islamitische Solidariteit, legde Breaking Israel News uit; “De naamswijziging begon al in 1984 plaats te vinden, volgende op de bewering van Rabbi Shlomo Goren, dat de open esplanade (open terrein/wandelplaats) niet heilig is voor moslims, alleen de twee heiligdommen.”

Professor Reiter ontdekte, dat in november 2015, de PA een foto van de Tempelberg afdrukte, waarin ‘zij de Tempelberg bestempelde als ‘al Aqsa complex’ terwijl ze de al Aqsa-moskee ‘al-Qibli'(de zuidelijke) noemde.”

Er is absoluut geen precedent voor het verwijzen naar de al Aqsa-moskee als al Qibli. Voor professor Reiter, is het motief duidelijk: “Hun doel is om hun standpunt te verduidelijken, dat het hele complex heilig is voor de islam, als de moskee zelf.”

Niet alleen heeft de internationale gemeenschap de plotselinge verandering in de terminologie zonder commentaar geaccepteerd, maar het heeft in feite ingestemd met de nieuwe versie van de geschiedenis. In oktober, nam de UNESCO een PA-resolutie aan, die de hele Tempelberg, zowel als andere joodse heilige plaatsen, heilig verklaarde voor de islam.

Door Adam Eliyahu Berkowitz  (vertaling: A.L. Monster)

BREAKINGISRAELNEWS

Deel dit artikel

2 reacties

li class="comment even thread-even depth-1 parent" id="comment-54336">
R.l. Thenu
Op 29 maart 2016 om 11:02 am uur

vraag:dit is zoon belangrijke feit, is er een mogelijkheid om het te linken/ plaatsen op bv. facebook?

    li class="comment byuser comment-author-jackvandertang bypostauthor odd alt depth-2" id="comment-54337">
    jackvandertang
    Op 29 maart 2016 om 11:23 am uur

    Uiteraard kunt u dit op Facebook plaatsen. Dit kunt u doen door de link te kopiëren

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel