Activiteiten


Onderneming uit Nazareth krijgt geld voor geneesmiddel tegen hersenbloeding

OperatiekamerWat krijg je als twee Israëlische Moslims, een Israëlische Jood en een Israëlische Christen hun koppen bij elkaar steken? Gelukkig maar dat dit geen raadsel is, het antwoord is: een hersenbloeding bestrijdend geneesmiddel.PamBio, een biotechbedrijf gesticht door het echtpaar prof. Abed Higazi en dr. Noha Higazi, beweert een manier te hebben gevonden om acute bloedingen te stoppen en hersenletsel te voorkomen na een hersenbloeding – een aandoening waar op dit moment geen medicijnenbehandeling voor is.

PamBio-team

Een hersenbloeding vindt meestal plaats, wanneer een klein bloedvat scheurt en bloed in het hersenweefsel stroomt. De enige manier om dit soort beroerte, waar 10 tot 15 procent van alle beroertes toe behoren, te behandelen, is het boren van een gaatje in de schedel om de druk op de hersenen te verlichten. En dan wachten en bidden dat het bloeden zal stoppen.

Elk jaar lijden er wereldwijd 1,5 miljoen tot 2 miljoen mensen aan een hersenbloeding en hiervan sterft 31% procent binnen een week en 59% binnen een jaar. Degenen die de beroerte overleven, lijden aan ernstige gebreken. De financiële tol in de VS en Europa, aan beroertes toegeschreven, wordt geschat op $43,6 miljard per jaar, zo tonen gegevens die zijn verstrekt door PamBio.

Abed Higazi, een klinisch biochemicus die de afdelingslaboratoria en het departement klinische biochemie van het Hadassah-ziekenhuis in Jeruzalem leidt, en zijn vrouw, dr. Noha Higazi, ontdekten dat na een hersenbloeding het lichaam reageert op een manier tegenovergesteld aan de intuïtieve verwachtingen: in plaats van toenemende stolling verhoogt het de stollingsremmende activiteit. Dit zorgt ervoor dat de bloeding zich voortzet en tot meer schade leidt.

Dus begonnen ze te zoeken naar een oplossing om deze verhoogde activiteit tegen te gaan en kwamen met een medicijn, dat precies dat lijkt te doen.

“We vonden een oplossing die deze activiteit remt en het aantal bloedstolsels stabiliseert en verdere bloedingen verhindert,” zei Abed Higazi via de telefoon. “We hebben een beginbewijs na het uitproberen van onze medicatie bij varkens en muizen en nu moeten we dit gaan doen door proefnemingen op mensen.”

De voordelen van het geneesmiddel – een oplossing, die een proteïnemolecule bevat die bloeding voorkomt, en intraveneus in de patiënt wordt geïnjecteerd – zijn vermindering van de bloedtoxiciteit in de hersenen, minder bijwerkingen en sterke binding met het doel zodat de nodige dosis verkleind kan worden. Het medicijn vermindert ook potentiële immunogeniciteit (het vermogen van antigenen om de aanmaak van antistoffen te stimuleren) en toxiciteit van de orgaanweefsels, zei de onderneming.

Inleidende studies hebben aangetoond, dat de biomolecule van PamBio bloedverlies in de hersenen van muizen vermindert met een goede neurologische uitkomst; dat biggen, behandeld met het medicijn minder te lijden hadden van hersendegeneratie en dat het medicijn effectief is in het voorkomen van algemene en systemische bloedingen en zowel de bloedingstijd in muizen als het bloedingsvolume bij ratten met de helft vermindert.

In de toekomst zal dit geneesmiddelproduct ook worden gebruikt voor het behandelen van andere aandoeningen die met bloeding te maken hebben, zoals traumatisch hersenletsel, algemene blessures, bloeding als gevolg van een chirurgie en post-geboorte bloedingen, zei Higazi.

PamBio's president-directeur Amos OferDe volgende uitdaging wordt om dit medicijn uit de onderzoekslaboratoria te veranderen in een product dat stabiel is en op een efficiënte manier in commerciële hoeveelheden kan worden vervaardigd “, aldus Dr. Amos Ofer, de president-directeur van de onderneming. “Ook moeten we een tijdschema opstellen en plannen voor de klinische proefnemingen, die wij in 2019 hopen te starten.”

De twee Higazis, Ofer en Isabelle Dai, een bioloog en manager van het laboratorium van de onderneming, zijn de vier belangrijkste mensen achter het bedrijf dat werd opgezet in samenwerking met Hadassit, de onderneming voor overdracht van technologie van het Hadassah ziekenhuis en het in Nazareth gevestigde NGT3. NGT3 is een risicokapitaalfonds, dat ook een franchise bezit van het kantoor van het Wetenschappelijk Hoofd van het ministerie van Economische Zaken om als een biotechnologische incubator (“broedmachine”) te fungeren.

NGT3 investeert in technologische startup ondernemingen in een vroeg stadium en ondersteunt hen met juridische en financiële bijstand, verkoop en afzetmartkontwikkeling, bedrijfsontwikkeling en deelgenootschappen, fondsenwerving en productontwikkeling. Het heeft ook een sociale agenda van intensivering van samenwerking op technologisch gebied tussen Israëls Arabische en Joodse bevolking.

Sinds 2012 heeft de Israëlische regering een aantal programma’s opgesteld om Israëlische Arabieren te helpen in de arbeidsmarkt en de hightechindustrie te integreren, om de economische groei te stimuleren en ongelijkheid te verminderen. NGT3 was opgericht als onderdeel van dit initiatief. Israëlische Arabieren maken 21 procent uit van de Israëlische bevolking, maar slechts 5,7% van de werknemers in de hightech en maar 2% van de tewerkgestelden in onderzoek en ontwikkeling, volgens het rapport 2016 van Israel’s Innovation Authority.

PamBio zei eerder deze maand dat de onderneming in een eerste ronde van investeringen $7 miljoen financiering verkreeg van een niet genoemde particuliere belegger, die de onderneming ook zal ondersteunen bij de verdere ontwikkeling van haar geneesmiddel. Sinds de oprichting in augustus 2014 heeft de vennootschap 3 miljoen sjekel ($780.000) van de NGT3 en de Israëlische regering ontvangen.

“Zo’n aanzienlijke investering in een dergelijk vroeg stadium van een farmaceutische onderneming, drie jaar voor de eerste menselijke proefneming, is een enorme prestatie,” zei Zohan Gendler, president-directeur van NGT3.

De investeringen zullen het verdere onderzoek en ontwikkeling van het geneesmiddel van PamBio, met inbegrip van preklinisch en klinisch onderzoek, mogelijk maken. Ook heeft PamBio plannen voor het werven van extra personeel voor het komende jaar.

Bron: www.timesofisrael.com (vertaling: PoF)

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel