Activiteiten


24 Mei 2017, Vijftigste Jeruzalem-Dag

Op woensdag 24 mei 2017 (28 Iyyar, de tweede Bijbelse maand in 5777), viert men in Israel en daarbuiten dat 50 jaar geleden de stad Jeruzalem opnieuw werd verenigd. Dit gebeurde tijdens de Zesdaagse Oorlog.

(Foto: De Israelische generaal Moshe Dayan (met ooglap) arriveert op 7 juni 1967 zegevierend bij de Klaagmuur in Jeruzalem in 1967 (foto Gilles Caron)

De Zesdaagse Oorlog vond plaats van 5-10 juni 1967. In die oorlog kreeg Israël het beheer over o.a. heel de oude Stad (het oostelijk deel), en Judea en Samaria. Op 7 juni (in 1967 viel 28 Iyyar op deze dag, dit jaar op 24 mei) werden door het Joodse verdedigingsleger de Klaagmuur en de Tempelberg bevrijd van de Jordaanse bezetting die 19 jaar had geduurd, en klonken de historische woorden “Temple Mount is in our hands! Temple Mount is in our hands!”

Joods leger op Tempelberg 1967-foto CryforZion

Vanaf 1968 werd besloten deze 28e Iyyar uit te roepen tot jaarlijkse Jeruzalem-dag, Yom Yeroesjalayim. In 1980 verklaarde de Knesset Jeruzalem officieel als hoofdstad van Israël (eerder deed koning David dit ook, 2 Sam. 24.)
Sindsdien is Jeruzalem-Dag een feestelijke en vrije dag.

Joodse soldaten in ontzag voor de plek die ze nu in handen kregen

Vandaag de dag zijn de historische woorden die klonken in 1967 nog niet echt helemaal waarheid geworden. Alleen de moslims hebben de volledige vrijheid er hun godsdienst uit te oefenen. Het aantal bezoekers (Joods- en niet-Joods) dat de Tempelberg bezoekt, stijgt wel elk jaar.

Yeshua noemde Jeruzalem de “Stad van de grote Koning” (Psalm 48:2, Matt 5:35.) Het is de plaats waar Hij werd gekruisigd, opstond uit de dood, en vanwaar Hij ten hemel voer. En bij Zijn terugkeer zullen Zijn voeten staan op de Olijfberg. Dan zal Hij het “koningschap van David” heroprichten, en regeren vanuit Jeruzalem.

In de Hebreeuwse taal hebben de letters ook een getalswaarde. De letter Nun heeft als getalswaarde 50. Daarnaast hebben de letters elk een eigen betekenis. De letter Nun betekent “bevrijding”. Het vijftigste jaar, na elke 7 x 7, is een Jubeljaar.
Destijds trok het volk Israël onder Jozua (zoon van Nun) het beloofde land Kanaän binnen, na 40 jaar omzwerven in de woestijn.

Joden bidden bij de Kotel (Klaagmuur) – Zachi-Evenor-Wikimedia

Vandaag vindt er ook een nieuwe “Roep om Sion” plaats in Israël. Het Joodse volk wordt zich steeds meer bewust van de diepe historische en religieuze betekenis van Jeruzalem, inclusief de Tempelberg. De (geestelijke) strijd zal zich steeds meer toespitsen op deze plaatsen.
Zal dit jaar, van de vijftigste “verjaardag” van Jeruzalems hereniging, ook een “bevrijding” betekenen? In Gods handelen zit geen toeval…

PoF/SP

Bronnen:
www.brabosh.com
www.hebrew4christians.com
www.cryforzion.com
www.knesset.gov.il

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel