Activiteiten


Boterhammen in Israel… een voorrecht

De Joden in Turkije, van wie de meesten afstammelingen zijn van Hebreeërs die daar bescherming vonden tegen de Spaanse Inquisitie, voelen zich erg onzeker. Hun scholen en synagogen bevinden zich achter defensieve tunnels en worden beschermd door stalen pilaren tegen auto’s die met bommen zijn uitgerust.

“De Joden in Turkije leven al lange tijd in een staat van angst…” zei Ohad Keiner, vice-consul-generaal van Israël in Turkije. Lewis Fishman, een Turkije-expert verbonden aan het Brooklyn College in New York, zag de onverschilligheid van de Turkse regering wat betreft daden van antisemitisme. “Het is waar dat er bescherming is voor de structuren van de Joodse gemeenschap, maar de mensen die hen bezoeken worden onderworpen aan haat-telefoontjes en bedreigingen”, zegt hij.

Dit antisemitisme in Turkije veroorzaakte een golf van emigratie van Joodse Turken naar Israël. Een deel van deze Turkse Israëli’s heeft zich gevestigd in de centrale stad Kfar Saba.

Helaas ontdekten ze dat de kosten van levensonderhoud in Israël zo veel hoger waren. De grote villa in Turkije werd omgeruild voor een klein appartement in Kfar Saba, en velen kwamen terecht bij de sociale diensten. In Kfar Saba, nu tijdens de Israëlische Pesach-vakantie, werkte de sociale diensten aan het vinden gezinnen die oudere Turks-Joodse immigranten zouden willen ontvangen voor de feestmaaltijd.

“We zijn hier slechts twee maanden, en we begrijpen nu al dat je overal waar je bent eigen boterhammen en water van huis moet meenemen, omdat het buitenshuis kopen ervan een voorrecht is dat we ons niet kunnen veroorloven”, zegt een nieuwe immigrant uit Turkije.

Israel Relief Aid heeft contact gezocht met deze Turkse gemeenschap in Kfar Saba en hen voorzien van de benodigde nieuwe kleding uit een recente hulpcontainer. Deze kledingstukken worden gedistribueerd naar de hele Turkse gemeenschap in de stad.”

(vertaald uit “September Report” van Israel Relief Aid-CEO Jo Kaplan)

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel