Activiteiten


Israëlische boeren klagen Hamas aan bij Int. Gerechtshof Den Haag

De groep begint een rechtszaak over oorlogsmisdaden door brandstichtende ballonnen en vliegers, die duizenden hectaren land hebben verbrand.

Door Agentschappen en TOI-staf, 3 september 2018 

(Foto: Een omgekomen slang door een brand in het zuiden van Israël ontstaan door een brandstichtende ballon, die opgelaten werd in de Gazastrook op 29 juli 2018. (Israëlische Brandweer- en Reddingsdiensten in het Zuidelijke District)

Een groep Israëlische boeren is van plan om een klacht over oorlogsmisdaden in te dienen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag tegen Hamas, over de verbranding van duizenden hectare landbouwgrond in de afgelopen maanden.

De boeren willen dat de aanklagers een onderzoek instellen naar de leiders van Hamas, de terreurgroep die over de Gazastrook regeert. Naar verluidt voor het uitvaardigen van orders aan Palestijnen om de grens van het grondgebied met Israël te schenden en aanhangers aan te zetten opzettelijk brand te stichten in velden in het zuiden van Israël met gebruik van brandbommen, over de grens vervoerd met vliegers en ballonnen.

Meer dan 2800 hectare land werden verbrand, en dit veroorzaakte een schade van miljoenen sjekel volgens Israëlische ambtenaren.
“Wat ze proberen te doen is ons te verbranden, niet alleen onze velden. Het is een oorlogsmisdaad en een misdaad tegen de menselijkheid”, vertelde landbouwer Ofer Lieberman de Israëlische Leger Radio vóór zijn aankomst in Den Haag.

Gaza zag een toename van geweld sinds het begin van de start van de “March of Return” (Mars voor de terugkeer)-protesten langs de grens in maart. De rellen, die door leiders van Hamas in de Gazastrook werden georkestreerd, omvatten aanslagen met stenen en molotovcocktails op troepen, evenals pogingen om het grenshek te doorbreken en Israëlische soldaten aan te vallen.

Sinds de protesten in maart begonnen, zijn er 125 demonstranten gedood door Israëlisch vuur. De Hamasterreurgroep, die streeft naar vernietiging van Israël, heeft erkend dat tientallen mensen, die gedood werden, haar leden waren. Gedurende die tijd doodde een sluipschutter uit Gaza een Israëlische soldaat.

Tijdens de betogingen lieten demonstranten brandstichtende vliegers en ballonnen op om in Israël branden te stichten, die bossen vernietigden, gewassen verbrandden en dieren doodden. Israël worstelde aanvankelijk hoe om te gaan met de brandstichtende middelen en begon zich later op hun lanceerplaatsen te richten.

Israël zegt dat het de grens verdedigt tegen pogingen van Hamas om te infiltreren en aanslagen te plegen. Maar toch Israël is onder zware internationale kritiek gekomen over het grote aantal ongewapende demonstranten, die gedood werden of gewond raakten.

Het geweld is in de afgelopen twee weken afgenomen, en ondertussen zijn er geruchten over inspanningen van Egypte en de VN om een langdurige wapenstilstand te bemiddelen.

Bron: Times of Israel

Vertaling: PoF

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel