Als we een bezoek brengen aan een ziekenhuis met speelgoed voor de kinderchirurgie, orthopedie- of kindergeneeskunde-afdelingen, hoop ik dat we het beste zachte speelgoed kunnen krijgen om uit te delen, maar in Israël is alles zo duur. Tijdens dit bezoek vond ik het geweldig om een fantastische zachte pop voor de meisjes te vinden die in een aparte tas zit die ze ook naar de kleuterschool mee kunnen nemen… binnen ons budget. Er was ook geweldig speelgoed voor jongens, zoals ballen, slinkys (speelgoed van ijzerdraad in de vorm van een helix), hun favoriet dit jaar, en schattige brandweerfiguurtjes.

Tijdens dit Israel Relief Aid-ziekenhuisbezoek aan het Yitzhak Shamir-ziekenhuis in de buurt van de luchthaven, verrasten de kleine kinderen me toen we hen de poppen lieten zien en vroegen of ze er een wilden hebben, en de meesten huilden. Het leek of ze dachten dat we chirurgen waren! Wat we hebben geleerd, is dat kinderen in de ziekenhuizen altijd pijn hebben.

Toen ze ons “Refua Shlema-speelgoed” vasthielden (ons speelgoed met wensen voor hun volledige herstel)… toen begonnen ze te glimlachen. Het is verbazingwekkend hoe het de ouders opkikkert, en we brengen altijd chocolade voor hen mee (ze zijn zo dankbaar en hongerig) en chocolade is een ontstresser. (We geven ook aan het ziekenhuispersoneel, ze waren blij dat we aan hen hadden gedacht.)

Dank u wel dat u Israël zegent, en een gelukkig nieuwjaar gewenst voor u en uw gezin!

(Van onze contactpersoon in Israel, directeur Jo Kaplan; vertaald uit de Israel Relief Aid nieuwsbrief-januari 2019)