Activiteiten


Bezoek aan EP in Brussel

Woensdag 11 december jl. vond in Brussel de jaarlijkse conferentie plaats van de European Christian Political Movement. Op uitnodiging van de ECPM was een groep van 90 mensen namens Pillar of Fire hierbij aanwezig. Thema van de conferentie dit keer was “Empowering Israel-EU Trade Relations” (het versterken van de handelsrelatie tussen de EU en Israël) en het handelsverdrag met de Europese Unie.

 

Tijdens de conferentie gaven diverse sprekers korte presentaties. Onderwerpen waren het genoemde handelsverdrag, voorbeelden van handelssamenwerking, de noodzaak van samenwerking tussen de EU en Israël op terreinen zoals (cyber)veiligheid. Maar ook de vele gebieden waarin Israël de EU veel te bieden heeft, zoals in innovatie, technologie, medische wetenschap, landbouw etc. Ook kwam aan de orde de beperkingen in handelssamenwerking waarmee Israël wordt geconfronteerd, als gevolg van politiek gemotiveerde besluiten (de kwestie van het geen handel willen toestaan met bedrijven in betwiste gebieden) en bijvoorbeeld de BDS-beweging*.

*BDS = Boycot, Divestment & Sanctions (boycot, desinvestering en sancties). De oprichter van de BDS-beweging maakt er geen geheim van, dat hij principieel tegenstander is van een Joodse staat. En dit is ook de doelstelling van deze beweging: ageren tegen alles wat Joods is en het willen boycotten van Israël op alle gebieden.

De president van de ECPM, Branislav Skripek, sprak over het handelsassociatieverdrag tussen de EU en Israël, dat in feite sinds 2012 “slapend” is. Terwijl samenwerking op gebieden als economie en veiligheid zo belangrijk is. EU-parlementslid Antonia Lopez-Isturiz: “Israël is een land van start-ups (beginnende bedrijven – red.) en heeft veel kennis op veel gebieden. Kennis die de EU ten goede kan komen. Samenwerking zou los moeten staan van politiek.”

Israëlisch ambassadeur voor de EU en de NAVO, Aharon Leshno-Yaar, sprak over het Europees Joods Congres van dinsdag 10 december jongstleden, waarin het stijgende antisemitisme in Europa aan de orde kwam. “Maar er zal geen Europa zijn, zonder Europese Joden” was de stelling van EU-Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen. Ook de ambassadeur vraagt zich af, waarom het handelsassociatieverdrag stil ligt. “Als jullie (de EU) willen dat wij naar jullie luisteren, dan moeten jullie ook naar ons luisteren en oog hebben voor onze situatie.”

Skripek: “make no war of doing business” (“maak geen oorlog van zakendoen”). In Judea en Samaria, gebieden waarin Israël volgens internationaal recht (op de juiste manier uitgelegd) alle recht heeft om zich te vestigen, proberen mensen bedrijven op te bouwen om groei en welvaart te bevorderen. Waar zowel Jood als Arabier voordeel van heeft. Welvaart ondersteunt de vrede in het gebied. “Make business, not war”.
In Israël zijn van veel grote bedrijven onderzoeks- en ontwikkelingscentra gevestigd (nu 60 in totaal).

Josh Reinstein (Israel Allies Foundation): “Er zijn 200 (!) betwiste gebieden in de wereld. Maar alleen Israël is doelwit, als het gaat om bijvoorbeeld het labellen (etiketteren) van goederen. “This is outrageous” (“dit is schandalig”). “Het zijn weer de Joden die het doelwit zijn, net als in de jaren ’30. Maar jullie landen staan nu op het spel. Wie Israël zegent, wordt gezegend, wie Israël vervloekt, wordt vervloekt! Sta op tegen de verplichte labelling van goederen. Wij hebben jullie nodig!”
En: “If you love the Book, love the country!” (“Als je het Boek liefhebt, heb dan ook het Land lief!”)

Michiel Malotoux, vertegenwoordiger van de Nederland-Israël Kamer van Koophandel, gaf drie voorbeelden waarin beide landen samenwerken: cyberveiligheid, medisch en in technologie. “Cooperation between start-up nation Israel and scale-up nation the Netherlands can be very productive”.

Alan Clemmons, lid van het Huis van Afgevaardigden van South Carolina (VS), hield een pleidooi voor het belang van de Judeo-christelijke waarden. Zijn staat erkent unaniem de Joodse staat. In 27 van de 50 Amerikaanse staten is de BDS-beweging nu verboden. Clemmons had hier een belangrijk aandeel in.

Jenny Aharon, directeur van Golden Gate Public Affairs, benadrukte de onevenwichtige behandeling van Israël in de handel. “Producten van Joden uit de betwiste gebieden zouden verboden moeten zijn, in de ogen van EU-consumenten. Dat is het gevolg van het besluit van het Europees Hooggerechtshof met betrekking tot de verplichte etikettering. Maar dit brengt grote schade aan Jood en Arabier. En dus ook de vooruitzichten op vrede.”

Professor Eugene Kontorovich sprak over de legale implicaties van het Associatieverdrag. “Openheid is hier essentieel. Maar de realiteit is anders. Israël wordt anders behandeld dan andere landen. Men wil ahw een juridisch getto creëren voor Israël. Dit heet ‘“differentiatie”. De EU waarschuwt eigenlijk: ‘Handel met bedrijven in de West-bank? Gevaar, pas op!’ Maar over een vergelijkbare situatie in Marokko of op Cyprus zegt men niets. Die worden niet gedwongen tot etikettering, Israël wel. Vooral de European Council of Foreign Relations pusht dit erg. Het is puur politieke druk die nergens goed voor is. En door hun dubbele standaarden maken ze zichzelf ongeloofwaardig.”

Na de sprekers was er gelegenheid om vragen te stellen. Hiervan werd goed gebruik gemaakt.
Zo stelde iemand de vraag “Waarom is er nu interesse voor Israël, maar niet voor de Joden tijdens de WO II”. Antwoord Josh Reinstein (Israel Allies Foundation): “Psalm 126. Vanaf dat God de gevangenen van Sion deed terugkeren (vanaf 1948 met name), zeggen de volken “God heeft grote dingen bij hen gedaan!” “

En er klonk naar ons de oproep: “Doe wat je kan, schrijf je volksvertegenwoordigers aan als daar aanleiding toe is, reageer naar de media als je leugens hoort, elk klein ding dat je kan doen, telt mee! Bid voor de vrede van Jeruzalem, ga er op bezoek, word betrokken.”

Jack van der Tang mocht ook kort spreken over de vergadering van juristen in het Vredespaleis in juni 2017, het Jerusalem Prayer Breakfast in juni 2019 en het juridische Statement dat eruit voortvloeide. Hij overhandigde enkele exemplaren van de Verklaring aan professor Eugene Kontorovich, Alan Clemmons (VS) en Bert-Jan Ruissen (SGP).

Tijdens ons bezoek aan het EU-gebouw in Brussel, waren we ook kort aanwezig in de plenaire zaal, bij het die dag ingelaste debat over de “Green Deal”, de klimaatplannen van Frans Timmermans. Daarnaast kregen we nog een korte rondleiding door het gebouw.

Lees hier het verslag van de ECPM.

Ook het RD schreef een artikel over de conferentie.

PoF/SP

Deel dit artikel

2 reacties

li class="comment even thread-even depth-1" id="comment-63128">
Elly Postma
Op 20 december 2019 om 4:28 pm uur

Geweldig dat er mannen en vrouwen binnen de Europese commissie zijn die zich sterk maken voor Israel en daarmee ook voor de God van Israel.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel