Activiteiten


ICC besluit dat het zgn. oorlogsmisdaden mag onderzoeken

Op 5 februari jl. heeft het ICC (Internationaal Strafhof) in Den Haag geoordeeld dat het jurisdictie heeft over ‘oorlogsmisdaden of andere gruweldaden’ die zijn gepleegd in de zogenaamde Palestijnse gebieden in Israël. Het Hof meent territoriale bevoegdheden te hebben in de betwiste gebieden Judea en Samaria (ook wel genoemd de ‘Westbank’), Oost-Jeruzalem en de Gazastrook. 

De “Staat Palestina” (een entiteit die niet voldoet aan de criteria voor een volwaardige staat) is lid van het ICC, in tegenstelling tot Israël en de VS. Door deze beslissing is de weg vrijgemaakt voor strafrechtelijk onderzoek in het gebied.
Het Hof gaat vermeende oorlogsmisdaden van zowel Israeli’s als van Hamas onderzoeken, met name tijdens de vijandelijkheden in de oorlog met Hamas in 2014 (operatie “Protective Edge”).

Volgens de rechters van het Hof doet het er niet toe, dat de status van “Palestina” in het internationaal recht, nog steeds onzeker is. Sterker nog, in haar 60 pagina’s tellend rapport stelt het ICC dat “Palestina” een “staat” is “met betrekking tot de betreffende handelingen die er in plaatsvonden”.

De PA (Palestijnse Autoriteit) is blij met de beslissing van Bensouda, en spreekt van “een historische dag voor het principe van verantwoording”. Ook Human Rights Watch sprak van een “cruciaal besluit”, en dat “het tijd wordt om Israelische en Palestijnse oorlogsmisdaden voor de rechter te brengen”.

De VS hebben, bij monde van de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Ned Price, al gereageerd met “zorg over de jurisdictie die het ICC meent te hebben over Israelisch militair personeel”. “Wij geloven niet dat “Palestina” een staat is, en dus ook niet als “staat” kan deelnemen aan internationale organisaties, instellingen of conferenties”, aldus Price.

Ook in Israel is kritisch gereageerd. Procureur-generaal Avichai Mandelblit publiceerde in december 2019 al een 34-pagina’s tellend antwoord over de toen voorgenomen stappen van ICC-aanklager Fatou Bensouda. Hij oordeelt dat de conclusie van het ICC het resultaat was van “politieke manipulatie”. Premier Netanyahu veroordeelde de beslissing als “verfijnd anti-semitisme”. “Vandaag heeft het Hof bewezen een politiek orgaan te zijn, en geen rechtsinstituut”. “Dit Hof is opgericht om misdaden zoals de holocaust tegen de Joodse natie te voorkomen, en nu valt het de enige Joodse natie aan”, was zijn reactie.

Rabbijn Hillel Weiss, voormalig woordvoerder van het (opnieuw opgerichte) Sanhedrin, benadrukte dat het oprichten van gerechtshoven en het spreken van recht, één van de zeven Noachitische wetten is, die voor de hele mensheid gelden.
“We bevinden ons in een intense periode, waarin de definitieve verlossing onvermijdelijk dichterbij komt”, zei hij. “We krijgen geen tweede kansen meer. Mensen moeten nu kiezen, wat ze willen steunen: een systeem van recht in Jeruzalem, gebaseerd op de Bijbel, of een afgodische rechtbank, gebaseerd op leugens.”
Hij wees erop dat “het afwijzen van Jeruzalem en het Bijbelse concept van recht wordt genoemd in de profetie van Zacharia”:
“Op die dag zal het gebeuren dat Ik Jeruzalem zal maken tot een steen die moeilijk te tillen is voor al de volken. Allen die hem optillen, zullen zichzelf zeker diepe sneden toebrengen, en al de volken van de aarde zullen zich tegen haar verzamelen.” – Zacharia 12:3 (HSV)
“Zij (het ICC) menen dat ze jurisdictie hebben in “Palestina”, “ zei Weiss. “Dat is precies waar hun rechtspraak relevant is: in een verzonnen land dat niet bestaat, omdat hun rechtspraak verzonnen is, en niet bestaat”.

Bronnen:

www.nu.nl

www.israel365news.com

Zie ook: www.trouw.nl

 

Deel dit artikel

1 reactie

li class="comment even thread-even depth-1" id="comment-64038">
T
Op 23 februari 2021 om 10:45 am uur

Ik zal zegenen wie u zegent en Ik zal vervloeken wie u vervloekt!!!

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel