Activiteiten


De dag van de herdenking

(Jom Hasjoa)

Al vanaf 1946 herdenkt de Joodse gemeenschap wereldwijd de moord op hun 6 miljoen geloofsgenoten in Europa tijdens de 2e Wereldoorlog. Ook dit jaar werd de miljoenenmoord op de Joden in Europa opnieuw herdacht. Uitgangspunt voor deze herdenking is de opstand van de Joden in de getto van de Poolse hoofdstad Warschau. Dit verzet werd met harde hand uiteindelijk neergeslagen door nazi-Duitsland onder leiding van Himmler, hoofd van de Schutzstaffel (de SS).

Ook in Nederland, op donderdag 28 april, stond de Joodse gemeenschap weer 2 minuten stil bij dit onbeschrijflijk lijden en de dood van vele Joden uit Europa. Aan deze ceremonie verleenden een groot aantal Joodse organisaties in Nederland hun medewerking. De herdenking van de Holocaust vond plaats bij het monument ‘Nooit Meer Terugkomen’ in Amstelveen.

Tijdens deze plechtigheid kregen verschillende sprekers kregen het woord, waaronder de burgemeester van Amsterdam en oud-hoogleraar Holocaust en genocidestudies van de Universiteit van Amsterdam (UvA), de heer dr. J.Th.M. Houwink ten Cate. Laatstgenoemde hield volgens de aanwezigen een indrukwekkend betoog over hoe gewone mensen kunnen verworden tot moordenaars. De muzikale intermezzos tijdens de ceremonie werd verzorgd door celliste Mariëtte Landheer. Aan het eind van de herdenking legde (landelijke) organisaties een krans te herdenking van de zes miljoen vermoorde joden uit Europa. Deze jaarlijkse dag van herdenking is telkens weer opnieuw een bijzondere en waardevolle gebeurtenis.

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel