Activiteiten


Groeiende tweedeling op school

Elk jaar delen de leerkrachten lijsten uit, met allerlei schoolbenodigdheden, die de kinderen en jongeren van 3 t/m 17 jaar moeten meenemen naar school. Alleen zorgt deze lijst bij een groot aantal ouder(s) en verzorgenden voor pijn in de buik en stevige kopzorgen. Helaas neemt hun aantal steeds verder toe. Niet vreemd, want steeds meer gezinnen en alleenstaande ouders leven onder de armoedegrens.

Bovenstaande ontwikkeling tekent zich ook steeds scherper af in de klassen op allerlei scholen in Israël. Niet alleen in het basisonderwijs, maar ook binnen de andere (hogere) vormen van onderwijs. Want ongeacht de vraag naar welke school ze gaan of welke opleiding ze volgen; de kosten voor de verplichte schoolbenodigdheden lopen steeds verder op. Hierdoor vragen steeds meer ouders en verzorgers zich af waar zij het geld vandaan moet halen voor deze jaarlijkse hete hangijzer.

Daar komt nog eens bij dat de kosten voor de schoolboeken en de kosten voor de verplichte schoolactiviteiten niet eens zijn meegenomen in het totaalplaatje.

Helaas leidt dit tot een groeiende tweedeling binnen de Israëlische maatschappij. Een eenvoudig voorbeeld ter illustratie laat dit ook zien, bijvoorbeeld in een stad als Tel Aviv of uit andere steden en dorpen. De kinderen uit de arme gezinnen vallen op in de klas, op het schoolplein of tijdens les. Een vervelende en pijnlijke situatie waarin zij zich helemaal niet prettig bij voelen. Zij voelen zich vaak afgewezen en zitten hierdoor niet goed in hun vel. Vaak leidt dit bij leerlingen ook tot onderpresteren, ondanks hun talenten, vaardigheden en kwaliteiten. Sowieso dragen zulke gebeurtenissen en situaties indirect en onbewust bij aan het versterken van het negatieve beeld dat zij onbewust van zichzelf hebben.

 

Israel Relief Aid heeft zich dan ook tot doel gesteld om deze zomer een schoolproject op te starten om deze groep ouders en/met hun kinderen te voorzien van het verplichte materiaal in het nieuwe schooljaar. Als lezer kunt u hierbij denken aan: (gekleurd) papier, pennen, potloden, notitieblokken, hoesjes, multomappen, plakband, rekenmachine, nietmachines, lijm, etuis en ga zo maar door.

Het lijkt allemaal niet zo veel en kostbaar, maar in veel gezinnen wordt het geld eerst aan huur voeding en kleding besteed. De schoolspullen bungelen ergens onderaan op het prioriteitenlijstje. Een pijnlijke maar bewuste keuze van steeds meer (alleenstaande) ouder(s). Eenvoudigweg, zoals gezegd, omdat zij steeds vaker moeten rondkomen met minder geld voor levensonderhoud. Niet voor niets ligt het aantal mensen dat leeft onder de armoedegrens rond de 25% van de totale bevolking.

Vandaar dat wij als Israel Relief Aid de komende periode extra aandacht besteden aan deze groep kinderen, samen met hun ouder(s). Hopelijk mogen wij rekenen op uw steun.

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel