Activiteiten


Vergeving gevraagd en excuses aangeboden: 50 jaar na moord op Israëlisch Olympisch team

Deze week gaf de Duitse president Steinmeier aan dat Duitsland haar deel van haar verantwoordelijkheid op zich moet nemen bij de terreuraanval op de Israëlische ploeg tijdens de Olympische Spelen van 1972. Bij de herdenkingsbijeenkomst en de bijbehorende ceremonie voegde Steinmeier als president van de Bondsrepubliek Duitsland daad bij woord. 

Door Philip van den Berg

President Steinmeier vroeg tijdens een herdenkingsbijeenkomst aan het land Israël, in het bijzonder aan de naaste familieleden van de elf omgekomen Israëlische atleten, tijdens de Olympische Spelen van 1972, vergeving voor hun dood. Hun overlijden vond plaats tijdens een mislukte reddingsactie door een Duitse antiterreurgroep.

Laakbaar

Steinmeier liet ook blijken dat de Duitse regering niet alleen nalatig was richting de betrokken atleten en hun families. Dit gold ook voor het feit dat tot op heden nog geen enkele vorm van compensatie plaatsvond voor de families van de omgekomen Israëlische atleten en hun begeleiders. Tevens liet de president duidelijk merken dat hij zich schaamde voor de wijze waarop zijn land in het verleden hiermee omging.

Moment van herdenking

Al eerder vroegen de familieleden van de omgekomen sporters uit Israël aan het Internationaal Olympisch comité (IOC) om een moment van herdenking en stilte voorafgaand aan de Olympische Spelen. Hier werd uiteindelijk gehoor aan gegeven door het IOC tijdens de Olympische Spelen van 2021 in Tokio.

Vergoeding

Toch verschillen de meningen onder de nabestaanden over de werk- en handelswijze. Dit onder meer vanwege het Duitse compensatie aanbod vanwege alle ellende als gevolg van de terreuraanslag op het Olympische team van Israël. De hoogte hiervan bedraagt 28 miljoen euro, waar verschillende organisatie en overheden een bijdrage aanleveren, zoals de stad München als de deelstaat Beieren.

Slachtoffers en daders

Zoals bekend waren de slachtoffers niet alleen Israëlische atleten uit de Olympische ploeg van 1972. Ook enkele begeleiders werden toentertijd omgebracht, alsmede een Duitse agent. Tijdens de mislukte bevrijdingsactie kwamen ook vijf terroristen om het leven. Zij maakten deel uit van de terreurgroep Zwarte September.

Afrekening

In de daaropvolgende jaren maakte de Israëlische geheime dienst, de Mossad, fel jacht op de leden van deze terreurgroep. Tot op heden zijn twee van de terroristen alsnog om het leven gebracht. En het verhaal gaat dat nog een andere terrorist ergens vrij rondloopt in het Midden-Oosten.

Nieuw onderzoek

Echter, nieuw onderzoek wijst uit dat nog een dader op vrij rondloopt. Dit blijkt uit een documentaire van de omroepen KRO-NCRV. De makers van deze documentaire kregen tijdens hun onderzoek van verschillende bronnen te horen dat nog een andere lid van Zwarte September in leven is. Het gaat in dit geval om de terrorist Mohammed al-Safay. Uit onlangs openbaar geworden documenten blijkt dat hij vier Israëli’s doodschoot tijdens de bevrijdingsactie.

 

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel