Activiteiten


De One Million Club: ‘De Israelische regering laat de Russische olim in de kou staan!’

Het gezicht van de bekende organisatie The One Million Lobby, Alex Riff, vertegenwoordigd de jonge Russische sprekende immigranten in Israël. Zij is momenteel druk bezig met een campagne waarin ze de premier Lapid oproept in te zien dat het de regering niet lukt om de nieuwkomers te laten integreren en om hen een plek te geven in de samenleving. Eigenlijk komt het erop neer, volgens Alex Riff, CEO van de The One Million Lobby, dat de regering de Russische nieuwkomers niet serieus neemt. 
 
Zij hadden daarentegen de afgelopen maanden juist de aliyah gepromoot binnen de grenzen van de voormalige Sovjet-Unie. Niet alleen in Oekraïne of het land van Poetin, maar ook in andere voormalige Sovjetrepublieken. Op allerlei manieren zegt Riff proberen wij, als non-profit organisatie, de Israëlische overheid ervan te overtuigen dat het huidige beleid en de gemaakte keuze meer dan onvoldoende zijn. Via social-media deelt The Million Lobby haar boodschap, onder ander via onderstaand Facebook-bericht, waarin staat: “Premier, het is tijd dat u wakker wordt en u de opname en de integratie van aliyah serieus neemt! 
 

Beperkt budget

Waarom? Sinds de Russische invasie, eind februari, zijn sinds de oorlog al meer dan 40.000 Joodse immigranten aangekomen in thuisland. Nog vele anderen staan op het punt aliyah te maken. Ondanks de getoonde inzet en betrokkenheid zal, wanneer er niets veranderd, dit alles leiden tot een crisis in het land. De problemen, zorgen en moeite zullen vele malen groter zijn dan tijdens de jaren negentig van de vorige eeuw. Een duidelijke aanwijzing is dat recent de regering een bedrag van 90 miljoen NIS heeft vrijgemaakt voor de huidige knelpunten vanwege het grote aantal nieuwkomers. Helaas wordt dit bedrag niet op de juiste manier besteed en daarbij wordt alleen gekeken naar korte termijn oplossingen. Het biedt alleen hulp en ondersteuning voor de eerste periode in hun nieuwe thuisland. Ofwel, de problemen voor de lange termijn worden genegeerd. 

Selectieve ondersteuning?

Hoewel de Israëlische regering onlangs enkele stappen goedkeurde om de aliyah voor de Joden in Rusland te versnellen, dit op basis van de Wet op de Terugkeer. Dit leidt tot de komst van vele tienduizenden aliyah-kandidaten op korte termijn. Volgens dit besluit heeft iedereen hierdoor recht op een opvangpakket en een verblijfsvergoeding. De bijkomende kosten werden begroot op 1 miljard NIS. Het is dan ook niet vreemd dat Riff en haar organisatie The One Million Lobby helder en duidelijk communiceert dat de regering zichzelf in haar vingers snijdt, maar ook in haar doen en laten de Russische aliyah afdoet als onbelangrijk. Volgens bronnen zijn op dit moment slechts twee hotels beschikbaar zijn voor Russische olim – 100 kamers in totaal. Een triest maar veelzeggend signaal!

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel