Activiteiten


Engelse kerken laten Israël vallen

De belangrijkste kerkelijke leiders van Groot-Brittannië verzetten zich tegen het voorstel om de ambassade van hun land over te plaatsen van Tel Aviv naar de stad hoofdstad van Israël, Jeruzalem. Beide heren, de kardinaal van Westminster, Vincent Gerard Nichols, behorend tot de Rooms-Katholieke kerk, en de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, behorend tot de Kerk van Engeland, spreken zich fel uit tegen het voorstel van de nieuwe premier Liz Truss.

Door Philip van den Berg

Beide geestelijke kopstukken verwachten dat het verplaatsen van de Britse ambassade de reputatie van hun land zonder meer zal beschadigen. Daarbij gaat een dergelijke stap ten koste zal gaan van het creëren van blijvende vrede in het Midden-Oosten. Nog los van alle extra (politieke) onrust, zowel in ons eigen land als in het buitenland. Tijdens een katholieke conferentie van de katholieke bisschoppen van Engeland en Wales nam kardinaal Nichols het initiatief om een brief te schrijven naar de Britse premier waarin hij zijn zorgen uitte. Ook zijn Twitter-account als op zijn officiële website herhaalde hij zijn eerdere uitspraken en zorgen voor de nabije toekomst indien de Britse ambassade definitief verhuisd van Tel-Aviv naar de stad Jeruzalem.

Standpunten

Het standpunt van de katholieke Nichols vindt zijn oorsprong in de visie van de Rooms-Katholieke kerk in Rome. De paus zou, na overleg met de kerkelijke leiders van het Heilige Land, inzake de positie van de stad Jeruzalem, een voorstander zijn om een internationale status quo aan te houden. Dit mede op basis van de eerder genomen besluiten door de Verenigde Naties. De houding en reactie van Nichols, als kardinaal van Westminster, viel niet bij iedereen in goede aarde, zoals ook blijkt uit de reactie een internationale katholieke organisatie, gevestigd in de VS.  Zij gaven aan dat de Rooms-Katholieke kerk het Joodse volk in het verleden te vaak liet vallen en in de steek liet.

Een andere duidelijke reactie op de stellingname van Nicols komt van de mensenrechtenjurist Arsen Ostrovsky. Hij geeft hem het volgend advies: ‘Beste kardinaal, mijn voorstel is dat u de Schriften opnieuw leest die gaan over Jeruzalem. Misschien dat u hierdoor uw mening herziet.’ De Israëlisch-Britse Alliantie liet ook van zich horen na de uitspraken van beide kardinalen door, ondanks hun respect voor alle geestelijke leiders, uit te spreken verbaasd te staan over de getoonde naïviteit en hun gebrek aan inzicht. Want sinds wanneer bepalen derden de hoofdstad van soevereine staten.

 

Ook de kardinaal van Canterbury herhaalde verschillende keren zijn bezorgdheid, waaronder in de Brits Joodse krant The Jewish News. Daarin gaf hij aan dat hij zich zorgen maakt over de positie van Groot-Brittannië en de stad Jeruzalem voordat er een afspraak is gemaakt tussen de Israël en de Palestijnen. Hij onderhoudt met grote regelmaat contact met christelijke leiders in het Heilige Land en dat hij blijft bidden voor de vrede van Jeruzalem.

Verkiezingscampagne

Tijdens de campagne voor het premierschap had Liz Truss, tijdens een meeting met de Conservative Friends of Israel, liet zij ontvallen ervoor open te staan om de ambassade te verplaatsen naar de stad Jeruzalem. Dit idee had ze overgenomen van de voormalige president Donald Trump, maar ook de voorzitter van de Conservative Friends of Israel gaf aan hoopvol te zijn dat de Britse regering de stap zal zetten om de ambassade te verplaatsen naar Jeruzalem, de hoofdstad van Israël. Tot nu toe blijkt  dat de nieuwe Britse premier in alles een grote supporter is van het zionistische gedachtegoed en de staat Israël.

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel