Activiteiten


Antisemitisme en geweld in Spanje door neonazi’s

De afgelopen tijd vonden op verschillende locaties in en rondom de hoofdstad Madrid allerlei anti-Joodse incidenten plaats. Vorige week arresteerde de Spaanse politie (Guardia Civil) drie mensen, twee mannen en een vrouw. De verdachten zijn naar alle waarschijnlijkheid schuldig aan de vele antisemitische en opruiende kreten, slogans en afbeeldingen in het Spaanse dorp Castrillo Mota De Judios. De naam betekent ‘Fort Jodenheuvel’. De daders verwijzen daarmee naar het verdrijven van de Joden uit Spanje ten tijde van de Middeleeuwen.

Regionale geschiedenis

Naar aanleiding van al deze pijnlijke incidenten is niet alleen de burgemeester van het dorp beledigd en verdrietig. Alle inwoners van het dorp zijn boos op deze vormen van haat en nijd. Het dorp en haar inwoners is al vele jaren bezig om haar imago op te poetsen. Zij zijn bijvoorbeeld bezig met het opzetten van een onderzoekscentrum in relatie tot de Joodse invloed en hun geschiedenis in de regio. Hoewel het project nog in de kinderschoenen staat, sprak de burgemeester van het dorp zijn afschuw uit. Hij bracht het als volgt onder woorden: ‘Dit zijn laffe, intolerante en onwetende mensen die noch erfgoed noch mensen waarderen; noch hebben ze respect voor iets of iemand.’ Bij eerdere gelijksoortige gebeurtenissen gaf burgemeester Rodriquez al aan dat deze onverdraagzame mensen gewoon weg moeten uit de regio, want zij hebben met hun antisemitische en intolerante houding en gedrag hier niets te zoeken.

Antisemitisme en geweld

De Spaanse Guardia Civil gaf in een verklaring aan dat drie verdachten ook op andere locaties in de buurt van Madrid Joodse objecten hebben vernield: ‘Het onderzoek heeft aangetoond dat de gedetineerden verwant zijn aan xenofobe bewegingen met een uitgesproken antisemitisch inslag, waarvan de berichten zich richten op haat tegen de Joodse bevolking en haar omgeving’, zei de Spaanse Guardia Civil in een verklaring. ‘De drie arrestanten zijn leden van een radicaal-rechtse criminele groep die samenwerkte om dit soort misdaad te plegen en veiligheidsmaatregelen nam om niet ontdekt te worden.’ Eveneens vond bij hen huiszoekingen plaats en aldaar vond de politie allerlei materiaal met nazi-symboliek en tevens niet-dodelijke wapentuig.

De Jodenheuvel

De naam van het dorp Castrillo Mota De Judios, vrij vertaald ‘De Jodenheuvel’, werd definitief vastgelegd nadat de inwoners hierover hadden gestemd. Aanleiding hiertoe dat het dorp in 1035 werd gesticht door Joden die op de vlucht waren voor een pogrom elders in de regio. Desbetreffende wijk lag op een gunstige locatie voor het drijven van handel gezien de nabijheid van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. In het jaar 974 kregen de aldaar gevestigde Joden van graaf Garcia Fernández de Castilla dezelfde rechten toebedeeld als de christenen

Cultuur en traditie

De verdrijving en de daaropvolgende inquisitie – gericht op het uitroeien van alle overgebleven joden en moslims, die zich onoprecht tot het katholicisme hadden bekeerd, resulteerde in termen die refereerden aan geweld tegen joden om de volkstaal in Spanje en de bredere Spaanssprekende wereld te betreden. Matar Judios – To Kill Joden – is nog steeds een veelgebruikte term voor paasfestivals in Noord-Spanje.

 

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel