Vlak voor de jaarlijkse herdenking van Kristallnacht (9-10 november 1938), ontwikkelde TikTok-sterk Montana Tucker een Holocaust-Rememberance-serie, met als titel ‘How To: Never Forget’. Deze nieuwe creatieve serie is nu al een ware sensatie. Nog geen 24 uur na de première bekeken al meer dan 1 miljoen mensen deze bijzondere documentaire op social media. Deze serie vormt tevens een scherp contrast met de vele anti-Joodse uitingen en uitspraken op social media.
Door Philip van den Berg
Montana Tucker is een TikTok-ster met vele volgers (bijna 9 miljoen). Haar verlangen was om inzichtelijk te maken wat haar grootouders, toentertijd woonachtig in Polen, gedurende de Tweede Wereldoorlog en Jodenvervolging meemaakten. Stap voor stap neemt ze de kijkers mee in hun belevenissen. Zij geeft ook aan dat het maken van deze bijzondere serie haar veel heeft geleerd over haar eigen familie en de ontberingen die haar grootouders moesten meemaken.
Kristallnacht
De serie begint met de felle antisemitische uitingen in Duitsland tijdens de Kristallnacht. Vele Joodse eigendommen werden vernield en in brand gestoken, zowel synagogen, winkels als huizen. Maar ook de Joden zelf waren niet veilig in Duitsland. Een aanzienlijk aantal van hen werden door de nazi’s, in het bijzonder door leden van de SA (Sturm Abteilung), een paramilitaire organisatie van de NSDAP, de politieke partij van Adolf Hitler, mishandeld. Een aantal Joden overleefden deze grove mishandelingen niet.
Waardevol
Voor de TikTok-ster was dit bijzondere project ook een goede manier om inzichtelijk te krijgen hoe vele Joden hebben geleden door hetgeen hen is aangedaan. Hiervoor is Montana Tucker zelfs teruggegaan naar Polen om op zoek te gaan naar de woonplaats en het huis van haar opa en oma. Zij merkt hierover op: ‘Hetgeen mij motiveert en stimuleert is dat ik op deze creatieve en veelzeggende wijze mijn generatie en anderen iets mag vertellen en leren over antisemitisme en de Holocaust. Niet alleen door over het kijken naar het verleden, maar ook door hen te wijzen op wat in deze tijd gebeurt.‘
Van verhalen naar herinneringen
Dit waardevolle project vormt tevens een kruispunt in de wijze van het overbrengen van de Holocaust. Hier merken deskundigen over op dat het van belang is om een omslag te maken. In plaats van het vertellen van de (persoonlijke) levensverhalen is het noodzakelijk om een stap maken naar het opvoeden en onderwijzen door middel van herinneringen.
Waarom? Heel eenvoudig, er zijn nog weinig overlevenden die de Holocaust daadwerkelijk hebben meegemaakt. Daarbij verandert ook de belevingswereld van de jongere generaties. Ofwel, wanneer wij niet snel onze vorm van communicatie en onderwijs veranderen, maar vast blijven houden aan het vertellen van verhalen, dan haakt een grote groep mensen, in het bijzonder de jongeren, al snel af. Het maken van digitale afbeeldingen, filmpjes, verhalen en belevenissen, waarin empathie en emotie een belangrijke rol spelen, raakt de jongeren generatie veel eerder dan tekst en heeft een grotere impact. Zeker wanneer het onderwerp actueel is en de jongere generatie dagelijks ermee geconfronteerd wordt door de ‘sterren’ van de sport, de muziek, het filmdoek en het beeldscherm (de social-media).
Je kunt geen reactie geven op dit bericht.
Recente reacties