Activiteiten


Nationaal beleid in Israël tegen voedselverspilling is bittere noodzaak!

De non-profit organisatie Leket Israël verstuurde recent een persbericht uit over de hoeveelheid voedsel dat door de maatschappij wordt verspild. Dit deed zij nadat zijzelf een onafhankelijk onderzoek instelde naar de omvang van dit maatschappelijk probleem in hun land.

Door Philip van den Berg

Het onderzoek toont aan dat zo’n 1/3 van al het voedsel ergens in de prullenbak verdwijnt. Een situatie die volgens de maatschappelijke non-profit organisatie niet past en samengaat met bijvoorbeeld de armoedeproblematiek onder de bevolking van Israël, waaronder een groot aantal baby’s, (kleine) kinderen, tieners en jongeren.

Luxe probleem?

Sommige landen in de wereld erkennen het probleem van voedselverspilling. Natuurlijk geldt dit met name voor de moderne Westerse landen, in het bijzonder voor Europa en Noord-Amerika. Maar ook voor andere landen in de wereld waaronder Israël, zoals Leket Israël bekend maakte in haar landelijk persbericht. Denk bijvoorbeeld aan een hele schotel salade, een visgerecht of de kleine lekkere toetjes waar niemand meer trek in heeft na een uitgebreid diner. Dit probleem geldt niet alleen voor de yuppies, de noveau-riche en zij die in de Quote-500 staan. Het is een probleem dat zichtbaar is bij veel mensen, in het bijzonder bij de mensen met (klein)kinderen.

Wie oh wie?

De omvang van het voedselverlies ligt niet alleen aan bijvoorbeeld het gedrag van de consument. Integendeel, binnen de gehele keten van de voedselvoorziening wordt voedsel weggegooid. Het is niet alleen de schuld van de verwende of voorzichtige consument. Er zijn verschillende redenen waarom voedsel uit de productielijn wordt gehaald, bijvoorbeeld tijdens de opslag, bij het oogsten, het vervoer en/of de verwerking in de detailhandel, zoals in het restaurant, het hotel, de slager of bij supermarkt.

Onderzoek en beleid

Het is niet voor het eerst dat de non-profit organisatie Leket Israel onderzocht hoe het staat met de voedselverspilling in het land. Al vanaf 2015 verricht zij jaarlijks onderzoek naar voedselverspilling in het land om deze vervolgens te publiceren. Het doel wat zij hiermee wilt bereiken met deze rapporten is om deze als basis te laten dienen voor het opzetten van en het houden van een maatschappelijke discussie binnen het publiek en politiek domein. Niet alleen om te komen tot het formuleren van correcte en evenwichtige aannames en veronderstellingen en het komen tot een nationaal beleidsplan vanuit de overheid. Integendeel, vanuit financieel oogpunt heeft voedselverspilling niet alleen een aanzienlijke impact op de portemonnee van de consument. Hetzelfde geldt ook voor de overheid en het bedrijfsleven.

Verschillende besparingen

De hoeveelheid voedselverlies in Israël bedroeg in 2020, volgens voorzichtige schattingen, 2 tot 2,5 miljoen ton verspilde voedsel. Een dergelijke hoeveelheid vertegenwoordigt een waarde tussen de 17.5 en 20 miljard sjekel, waarbij je uitkomt op iets meer dan 5 miljoen euro. Ook de totale volume aan weggegooid voedsel, vanaf de oogst tot aan de vuilnisbak bedraagt bijna een derde deel van de totale voedselproductie in Israël. Kortom, een goed doordacht beleid om voedselverspilling tegen te gaan, is zowel een goede en mooie manier om geld te besparen als verstandig omgaan met de natuur.

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel