Door het langdurig militair geweld, vol van beschietingen, bombardementen, geweld, maar ook de confrontatie met de dakloosheid, honger, kou en het moeten vluchten voor alle ellende, leidden vele duizenden mensen in Oekraïne, arriveerden honderd zieke, gewonden en/of bedlegerige Joden in Israël. Een gebeurtenis waarvan vele van deze gelukkigen nooit hadden verwacht dat zij ooit een voet zouden zetten in het beloofde land van God. Deze nieuwkomers uit Oekraïne moesten vele maanden wachten om een kleine mogelijkheid om toch het verscheurde land achter zich te laten. Deze bijzondere vlucht kwam tot stand met medewerking van verschillende internationale Joodse organisaties.
Deze groep Joden ontvingen hulp en ondersteuning van International Fellowship of Christians and Jews (IFCJ), de Joint, van ZAKA in samenwerking met het Joodse Agentschap. Hoewel zij maar een heel klein percentage vormen van het aantal mensen die sinds het begin van de oorlog in Israël zijn aangekomen, zo’n 14.000 in totaal, maken ook zij onderdeel uit van het zionistisch streven, namelijk: de opname van Joodse immigranten. Eerder genoemde organisaties geven ook aan dat zij de nieuwkomers in Israël blijven ondersteunen door hen te voorzien van hun behoeften om zich in alle rust te acclimatiseren en zich te settelen in het beloofde land van God. Een belofte van de directeur van het Joods Agentschap de heer Doron Almog.
De verhalen van deze bijzondere groep van 100 nieuwelingen zijn vaak pijnlijk, triest en veelzeggend, zoals het verhaal van de 76-jarige Ella Smirnova. Zij geeft aan dat zij haar woonplaats, waar zij was geboren en opgegroeid, moest ontvluchten. Tijdens deze gebeurtenis viel mevrouw Smirnova en brak zij haar nek, waardoor ze volledig verlamd raakte. Zij is hierdoor niet meer mobiel en is mevrouw aan haar bed gekluisterd. Een heel naar en vervelend gevoel van angst en gelatenheid bekroop haar vooral wanneer het luchtalarm afging en zij de bommen hoorden ontploffen. Uit machteloosheid verstopte zij zich geheel onder de lakens, puur en alleen voor het idee.
De directeur van de JDC, Pini Miretzki, een organisatie van reddings- en evacuatiediensten, onder meer actief in de vele voormalige Russische republieken, zegt hierover onder meer: ‘Wij zien uit eerste hand hoe deze reddingsmissies uit gevaarlijke zones voor ons bijzonder uitdagend zijn. Dit geldt nog meer wanneer wij mensen gaan evacueren met complexe medische aandoeningen en problemen. Tel daarbij ook nog eens de gevaarlijke omstandigheden bij op, zoals het winterse weer en de beschietingen. Desondanks zal een groot aantal vrijwilligers in dit gebied achterblijven voor levensreddende ondersteuning door het aanbieden van voedsel, warme kleding en andere zinvolle activiteiten.‘
De voorzitter van een van de Joodse hulporganisaties, Yael Eckstein, voorzitter van IFCJ, zegt hierover hun betrokkenheid en motivatie: ‘Ook al is het leven van deze nieuwe Israeli’s het afgelopen jaar gekenmerkt door pijn, lijden en verdriet, toch is het inspirerend om te zien hoe hoopvol zij zijn over de toekomst.’ Ook Dovi Weissenstern, CEO bij ZAKA, spreekt zijn waardering uit voor zowel de vrijwilligers als voor deze nieuwe groep Joden, ondanks het feit dat het grootste deel van de wereld zelfgenoegzaam en voldaan is geworden, ook ten aanzien van de oorlog in Oekraïne. Hij zegt: ‘Gelukkig zijn onze teams van vrijwilligers nog dagelijks bezig in het veld in samenwerking met andere organisaties. Iedere dag helpen wij mensen, van jong tot oud, die gewond zijn geraakt door de vele beschietingen en bombardementen. Zelfs nog mensen die de Holocaust hebben overleefd.’
Al met al is deze bijzondere vlucht een emotioneel en waardevol moment zowel voor de Oekraïense Joden, de verschillende Joodse hulporganisaties als voor de vrijwilligers. Een vlucht uit een oorlogsgebied wat fungeert als een modern symbool van de kracht en volharding van de zwakken boven de machtigen.
Je kunt geen reactie geven op dit bericht.
Recente reacties