Activiteiten


Een weerwoord tegen het antisemitisme op de campussen in Canada en de VS

Slechts zelden zal een Joodse student bevestigen dat hij of zij geen enkele vorm van antisemitisme meemaakte tijdens zijn studie aan de universiteit. Niemand had ooit verwacht dat zoiets plaatsvindt in de 21e eeuw op een universiteit. Echter, aan deze trieste realiteit op de campussen, verspreidt over geheel Noord-Amerika, wil Hasbara Fellowship veranderen.

Door Philip van den Berg

Dit betreft niet zomaar een uitspraak van enkele Joodse studenten. Integendeel, de inhoud hiervan wordt helaas bevestigd en herhaald door vele duizenden studenten, zowel in Canada als in de VS. Waarom? Het antwoord hierop is dat steeds meer docenten, hoogleraren, professoren, op zowel de hogeschool als op universiteit, colleges en lezingen geven die een antisemitische of anti-Joodse boodschap bevatten. Maar het uit zich ook door het belemmeren en het verstoren van pro-Israëlische evenementen en/of sprekers, wat al snel leidt tot intimidatie, protest en vandalisme.

Hasbara Fellowship

Om al deze vormen en uitingen van antisemitisme te weerleggen is er een ‘instrument’ of een methodiek bedacht. Het bijzondere van dit project is dat het een groot aantal jonge mensen motiveert en stimuleert om hieraan deel te nemen en zich (hardop) uit te spreken tegen het antisemitisme op hun campus. Het gaat hier om Hasbara-beurzen voor studenten. Het gaat hier om een Hasbara Fellowship programma dat gebaseerd is op een belangrijk en veelzeggend basisprincipe: zien is geloven. Dit programma is niet alleen bestemd voor Joodse studenten, maar voor iedereen die zich verzet tegen iedere vorm van demonisering, bijvoorbeeld van de staat Israël of het Jodendom.

Persoonlijke ontmoetingen

De bijzondere en unieke insteek van het Hasbara Fellowship-programma is dat de deelnemers uit eerste hand allerlei mensen ontmoeten in Israël. Het is een meeslepende 16-daagse reis door het beloofde land van God met allerlei interessante ontmoetingen, indrukken en waardevolle ervaringen. Dit programma omvat een opdrachten of andere vormen van huiswerk. Integendeel, de initiatiefnemers gaan ervan uit dat de deelnemers geïnspireerd worden door de ontmoetingen die de deelnemers hebben met de (lokale) bevolking en hetgeen ze waarnemen en doen.

 

De praktijk en de realiteit

Het programma omvat onder meer ontmoetingen met parlementsleden in de Knesset, bijvoorbeeld met de Arabische en moslimvertegenwoordigers. Ze krijgen wel video’s en andere vormen van informatie over de onderlinge verhoudingen tussen burgers en informatie over de bombardementen door verschillende Arabische en/of Palestijnse terreurgroepen, waaronder het gegeven dat inwoners in desbetreffende gebieden maar 20 seconden hebben om zich te schuilen in de nabijgelegen bunkers.

Door deze alledaagse realiteit en hun ervaringen in de praktijk wordt het voor de deelnemers om thuis te weerleggen dat bijvoorbeeld Israël een apartheidsstaat is. Kortom, op deze wijze kunnen de deelnemers langzaam maar zeker hun ervaringen en indrukken delen en de aanvallen op Joden en de staat Israël tegenspreken en weerleggen vanuit hun persoonlijke ervaringen. Op die manier vormen ze tegengeluid op de campus ten opzichte van de groep medestudenten, docenten en gastsprekers met hun anti-Joodse boodschap.

Toekomst

De opzet en methode van het Hasbara Fellowship-programma werpt hun vruchten af. De oud-deelnemers nemen op hun hogeschool of universiteit hun verantwoording op zich door het gesprek aan te gaan en de anti-Joodse en anti-Israëlische docenten, gastsprekers en studenten uit om het gesprek aan te gaan. Ofwel, de betrokkenheid van deze jonge pleitbezorgers is cruciaal. Niet alleen om onjuiste en verkeerde voorstellingen, gedachten en feiten aan het licht te brengen, maar bovenal om hun persoonlijke loyaliteit en die van hun medestanders in relatie tot het land Israël en het Joodse erfgoed te versterken.

 

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel