Vanaf de eerste Russische aanvallen op de hoofdstad Kiev werd steeds vaker een beroep gedaan op de Joodse gemeenschap door haar geloofsgenoten vanuit heel het land. Ze heeft dan ook haar handen vol als toevluchtsoord voor de joodse vluchtelingen verspreidt over het land. Kortom, de stad en haar Joodse gemeenschap dient dan ook als toevluchtsoord voor de vele Joden uit de gebieden waar (hard) gevochten wordt en/of veroverd zijn door Russische troepen.
In dit alles fungeert de sjoel, de plaats van onderricht en gemeenschap voor de Joodse gemeenschap, in de hoofdstad Kiev niet alleen als de belangrijkste plek van ontmoeting voor de Joden in Kiev. Het vormt eveneens de basis van waaruit de opperrabbijn contact onderhoudt met zowel de vluchtelingen vanuit het oosten van Oekraïne als met geloofsgenoten in het buitenland. De Joden in de hoofdstad doen dan ook hun uiterste best om hun joodse geloofsgenoten te voorzien van een dak boven hun hoofd en koosjere maaltijden.
Zoals u weet, is het dagelijks leven in Oekraïne en de stad Kiev steeds lastiger geworden. Dit komt niet alleen door de koude winter en de gevechten in het oosten van het land. In dit geval spelen met name de vele Russische luchtaanvallen en bombardementen op de infrastructuur van het land van Zelenski een belangrijke rol. Hierdoor zitten vele honderdduizenden inwoners zonder elektriciteit, water en warmte. Hierdoor komen vele joden, maar ook andere mensen naar de sjoel om zich op te warmen en op te laden. Ook probeert de Joodse gemeenschap zoveel mogelijk hongerige mensen, met name de kinderen, te voorzien van een warme maaltijd.
Dit is mede mogelijk omdat de Joodse gemeenschap in Kiev beschikt over een generator, waardoor zij zichzelf kunnen voorzien van licht, warmte en water. In de stad bevindt zich ook een locatie van Holocaust-overlevenden. Deze ouderen ontvangen begeleiding en zijn verzekerd, voor zover mogelijk, van de juiste zorg. Dit geldt ook voor de kinderopvang locatie ergens gesitueerd in de hoofdstad. Mede door steun van de Joodse gemeenschap uit het buitenland is het voor hen mogelijk om hun locaties te beschermen en te bewaken door ervaren gewapende bewakers. Op die manier blijft de zorg voor al deze mensen verzekerd. Juist in tijden van angst, verdriet en geweld blijken deze beide aspecten van het leven van groot belang.
Er bestaat wel een mogelijkheid om via een veilige route al deze ellende te ontvluchten. Echter, de wachtlijst hiervoor is lang en zoiets kost veel geld. Veel Joden in Oekraïne beschikken niet over de financiële mogelijkheden om zoiets te betalen. Ook hierin speelt de Joodse gemeenschap, met name in Noord-Amerika en Europa, een belangrijke rol door deze hoge kosten voor hun rekening te nemen. Op die manier is het mogelijk om de Joden uit Oekraïne een kans te bieden om naar het buitenland te gaan, bijvoorbeeld naar het beloofde land van God, Israël.
Geef een reactie