Activiteiten


Holocaust-overlevende Margot Friedländer ontving het Federale Kruis van Verdienste

De 101-jarige Margot Friedländer ontving al eerder verschillende onderscheidingen, waaronder het Kruis van Verdienste in 2011 en in 2016 de Orde van Verdienste. Onlangs ontving zij opnieuw een onderscheiding: het Federale Kruis van Verdienste, 1e klas. 
Mevrouw Friedländer ontving deze bijzondere en hoogste onderscheiding op voordracht van de bondspresident van Duitsland, Frank-Walker Steinmeier. De burgemeester van Berlijn, mevrouw Giffey, had de eer om deze onderscheiding op te spelden op de blazer van de hoogbejaarde Margot Friedländer  in het stadhuis van Berlijn. Margot Friedländer is al ereburger van deze stad. 

Een levende getuige

Verschillende redenen liggen ten grondslag aan het toekennen van de hoogste Duitse onderscheiding voor burgers. De burgervader van Berlijn bracht het als volgt onder woorden: ‘Op een bewonderenswaardige manier getuigt mevrouw Friedländer van haar leven. Niet alleen over haar pijn, leed en verdriet, maar ook over de verschillende vormen van onderdrukking en vervolging door nazi-Duitsland met betrekking tot haarzelf, haar ouders en familieleden als alle andere Joden in het Derde Rijk. Zij getuigt van het lot van haar familie en van de Holocaust. Zelfs op haar hoge leeftijd van 101 jaar zet zij zich onuitputtelijk in voor haar werk. Iets wat voor haar van wezenlijk belang is.’

Sculptuur

Voor haar onuitputtelijke inzet, haar betrokkenheid en haar stem als het geweten van de stad Berlijn en Duitsland viel de uitreiking van de onderscheiding samen met de onthulling van een bijzonder sculptuur. Het betreft een afbeelding van Margot Friedländer en is gemaakt door kunstenaar Stephanie von Dallwitz. Het borstbeeld is te bezichtigen in de Wapenschildzaal in het Stadhuis en is gewoon open voor het publiek. De reden voor het laten maken van kunstwerk is om alle Berlijnse inwoners te herinneren aan de onmenselijkheid van het nazi-regime. Tevens fungeert het als moment van herinnering van de vele Berlijnse Joden die zijn verdreven, opgesloten, gedeporteerd en vermoord.

Theresienstadt

Margot zelf werd in 1943, ergens in haar stad Berlijn, gearresteerd. Toen zij zag dat haar broer door de Gestapo was opgepakt, vluchtte zijn naar Joodse vrienden. Daar hoorde zij dat haar moeder op dat moment niet thuis was. Later gaf zij zichzelf aan om haar zoon te redden. De moeder van Margot gaf via een kort brief haar het advies om toch iets van haar leven te maken. Na vele omzwervingen door Berlijn, waar zij zich op allerlei manieren schuilhield voor de nazi’s, werd Margot door haar eigen mensen verraden. Ze kwam daardoor ergens in 1943 terecht in de Joodse ghetto in Theresienstadt. Daar ontmoette zij een oude bekende, Adolf Friedländer en na de bevrijding door de Russen, trouwden zij en emigreerden ze naar de VS. Later, na de dood van haar man is Margot in 2020 definitief teruggekeerd naar haar geboortestad Berlijn.

Logisch

Volgens de burgemeester is gezien het leed dat haar en haar familie is aangedaan, vanzelfsprekend dat de stad deze stap heeft gezet. Het beeld symboliseert dat Friedländer tevens een ereplaats inneemt in onze stad en in ons hart. Wij weten dat we haar veel verschuldigd zijn en dat ze de toekomstige generaties zal blijven dienen, zolang het haar gegevens is. Zij spreekt namens degenen die niet meer kunnen praten en deze bijzondere vrouw waarschuwt ons: ‘Wees menselijk en laat het nooit meer gebeuren!’
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel