Activiteiten


Holocaustboek ‘Book of Names’ tijdelijk tentoongesteld bij de VN

In de beginjaren vijftig was de bouw van het Holocaustmuseum Yad Vashem voltooid op de ‘Herinneringsberg’ in Jeruzalem. De initiatiefnemers realiseerden zich dat de rode draad van hun werk bestond uit het achterhalen en levend houden van de 6 miljoen Joodse slachtoffers van het nazisme. Iets wat volgens hen alleen mogelijk was door alle namen te achterhalen, te documenteren en te archiveren. Zij zagen het als een morele plicht om de levens van al deze personen overzichtelijk op schrift te stellen. 

Herdenkingsdag

Gezien het feit dat op 27 januari bekend staat als de herdenkingsdag voor de Holocaust, is het boek met de namen van de slachtoffers tijdelijk te bezichtigen in de hoofdkantoor van de VN, gevestigd in de stad New York. Het boek omvat tot op heden de namen van bijna vijf miljoen slachtoffers van de Shoah. De betrokkenen bij dit bijzondere en waardevolle moment waren onder meer: de VN secretaris-generaal António Guterres, de permanente vertegenwoordiger van Israël bij de Verenigde Naties, ambassadeur Gilad Erdan, en de voorzitter van Yad Vashem, Dani Dayan, een voormalig consul-generaal van Israël in New York. .

Tentoonstelling

Tijdens de verschillende toespraken van de eerder genoemde personen bracht de consul-generaal van Israël zijn gedachten en verlangen als volgt onder woorden: ‘De Shoah was de moord op 6 miljoen individuele Joden. Daarom alleen al verdient elke overledenen het om herinnerd te worden als individu. Juist niet als klein onderdeel van een onbekend groot en naamloos collectieve misdaad tegen de mensheid.‘ Het Holocaustboek Book of Names is een maand lang te bezichtigen in de hoofdkantoor van de VN. Vervolgens gaat het boek weer terug naar het Yad Vashem museum. Daarna zal het worden overgebracht naar op de permanente locatie in het Yad Vashem, het World Holocaust Rememberance Center, in Jeruzalem.

Omvang Book of Names

De bijgewerkte versie van het Book of Names, dat sinds 2017 permanent te zien was in het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau in Polen, is 2 meter hoog en ongeveer 1 meter breed. Het enorme boekdeel somt de namen van de slachtoffers op in alfabetische volgorde en, indien aanvullende informatie bekend is, ook hun geboortedatum, geboorteplaats en de plaats van overlijden. Het boek bevat aan het eind verschillende blanco pagina’s. Deze pagina’s symboliseren de ongeveer 1 miljoen slachtoffers van wie de namen nog niet zijn opgenomen. Al deze namen komen van het Yad Vashem Central Database of Shoah Victims Names.

De impact

Ondertussen is het Yad Vashemmuseum bezig met het inplannen en uitwerken van een nieuw project in relatie tot het boek Book of Names. De gedachte hier achter is om de herdenking van de Holocaust, zowel in Israël als wereldwijd, te vergroten. Dit idee is mede ontstaan omdat het aantal overlevenden van de Holocaust afneemt, maar ook het antisemitisme als de ontkenning van de Holocaust alsmaar toeneemt. Want naast de permanente installaties van de Book of Names in Auschwitz en Yad Vashem is het plan ontstaan om een nieuwe versie van het boek te maken. Het doel hiervan is om deze als een rondreizend project te presenteren. Waarom? Eenvoudigweg omdat in deze tijd innovatieve manieren nodig zijn om kinderen en (jonge) mensen te onderwijzen wat de betekenis is van de Holocaust.

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel