Activiteiten


Jodenhaat in The Big Apple: toename geweld van 40% in 2022

Uit de meest recente cijfers over het jaar 2022 blijkt uit een rapport dat het aantal antisemitische incidenten met meer dan 40% toenam. Om precies te zijn: 207 in het jaar 2021 naar 293 geweldsdelicten in 2022. Maar sowieso is er een sterke toename van geweld tegen de Amerikaanse Joden over geheel de VS.

Zoals eerder gemeld, in november 2022 waren al 45 haatmisdrijven specifiek gericht tegen Joden in New York. Een jaar daarvoor, in november 2021, lag het aantal antisemitische misdragingen op twintig. Volgens de gegevens van de NYPD betreft het een stijging van 125%.

Ter illustratie

In de stad New York door het gehele jaar enkele opmerkelijke antisemitische misdrijven plaatsen tegen de Joden in de stad. Enkele voorbeelden hiervan zijn onder meer dat een Joodse man en zijn zoon, vlak nabij een koosjere supermarkt, neergeschoten werden door een kogelpistool. Een groepje Joodse jongeren moesten vluchten omdat zij achtervolgd werd door een groep vijandige aanvallers. Deze groep vuurden met taserpistolen op de Joodse jongens en schreeuwden naar hen: ‘Rot op, ga weg uit onze wijk Flatbush!

Aanslag

Een poging tot een aanslag op de Joodse gemeenschap in NY is ternauwernood verijdeld. De politie arresteerde enkele gewapende mannen. Zij waren in het bezit van een Glock 17-vuurwapen, een magazijn met een groot aantal patronen, een groot jachtmes en een nazi-armband. Desbetreffende arrestatie vond plaats op Penn Station, 18 november 2022.

Dov Hikind

Dov Hikind, het voormalige parlementslid van de staat New York en de huidige vertegenwoordiger van het behoudende orthodoxe Joodse district 48, riep onlangs de burgemeester van NY op om eindelijk een keer actie te ondernemen tegen het toenemend geweld en haat tegen de Joodse inwoners van ‘zijn stad’. Hikind constateert dat Joden niet meer over straat kunnen lopen. De voormalige parlementslid zegt hierover: ‘Joden, met name orthodoxe Joden, worden zomaar in elkaar geslagen. De invloed van bekende Amerikanen, zoals de uitspraken van de bekende rapper Kanye, zijn hier debet aan.’ Op twitter plaatste Hikind de volgende pakkende uitspraak: ‘Wat is in hemelsnaam uw plan om de uit de hand gelopen gewelddadig Jodenhaat aan te pakken, meneer @NYCMayor?! Wensdenken is geen plan!

Actieplan

Adams, de burgemeester van New York, woonde eind 2022 in de stad Athene, een burgemeesterstop bij voor een plan van aanpak tegen het alsmaar groeiend antisemitisme. Ondanks eerdere toezeggingen van burgemeester Adams, in zijn toespraken, op social media en in interviews, is helaas nog weinig veranderd voor de Joden in New York en in geheel de VS. De burgervader zegt hierover: ‘Ik weet dat de afgelopen weken en maanden de spanningen onder de Joodse gemeenschap alsmaar toeneemt. Velen van jullie voelen angst en onzekerheid, waar je ook woont. Maar laat mij duidelijk zijn: haat, geweld en antisemitisme tolereren wij niet in onze stad New York City!

Wetgeving

De vraag die centraal staat bij de toename van de haat tegen Joden is: ‘Hoe pakken de wetgevers de sterkte opkomst van antisemitisme aan?’ Onlangs spraken verschillende leiders op lokaal, regionaal en landelijk niveau over de golf van Jodenhaat. De staat New York kondigde, namens de gouverneur, de oprichting aan van een nieuwe taskforce om het antisemitisme te bestrijden.

Realistisch?

De eerste vrouwelijke gouverneur van de staat New York, Kathy Hochul, zei hierover het volgende: ‘De staat NY zal elk middel gebruiken dat tot zijn beschikking staat om haat en vooringenomenheid uit onze gemeenschappen te verwijderen. Wij zullen de toename van haatincidenten, die we online zien gebeuren, hier niet thuis laten wortelen. Ik zal niet trotser kunnen zijn om de grootste Joodse gemeenschap buiten Israël te vertegenwoordigen. Dit is wie New Yorkers zijn. We omhelzen iedereen. Als je een van ons aanvalt, kies je een gevecht met 20 miljoen New Yorkers, te beginnen met de gouverneur, want ik ben een vechter uit Buffalo.

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel