Activiteiten


Uitslag enquête: groot aantal Joden blijft in de VS wonen

Onlangs hield de organisatie Israëli American Council (IAC) een enquête onder haar leden. Dit onderzoek maakt duidelijk dat bijna 50% van de Amerikaanse Joden niet van plan is terug te gaan naar het land Israël. Integendeel, zij kiezen ervoor om zich te focussen op de toekomst van hun kinderen in Noord-Amerika. Daar stemmen zij ook hun ideeën en plannen op af.  Een dergelijke keuze heeft grote impact op de wijze waarop deze groep inhoud en vormgeeft aan onze onderlinge gemeenschap in dit land.

 

 

Hoewel nog steeds een aanzienlijk aantal Amerikaanse Joden op een gegeven terug wil naar het beloofde van God en hun thuisland, blijkt dat een grote groep daar anders tegenaan kijkt. Niet zozeer vanuit hun persoonlijk oogpunt en verlangens, maar omdat zij de nadruk leggen op het belang en de toekomst van hun kind(eren). Een dergelijke keuze heeft grote impact op de Joodse gemeenschap, in het bijzonder op de manier waarop mensen daar invulling aan geven. Waarom?

Als voorbeeld

In een interview in een landelijke Amerikaanse krant zegt Shoham Nicolet, medeoprichter en bestuursvoorzitter van IAC, hierover het volgende: ‘Veronderstel dat een gezin uit Israël voor 3 jaar naar Noord-Amerika verhuist, dan zien zij zichzelf als tijdelijke bezoekers van het land. Vanuit die invalshoek betekent dit dat zij weinig energie en tijd steken in het hun (nabije) omgeving in het zich verbinden met andere mensen. Dit geldt onder meer ook voor het eigen maken van bijvoorbeeld de Amerikaanse cultuur. Allemaal heel logisch en begrijpelijk.’

Impact

De uitslag van het onderzoek doet ons als Joodse organisatie beseffen dat wij, als Amerikaans-Joodse gemeenschap, daarop moeten reageren. Natuurlijk zijn wij niet één grote gemeenschap, maar bestaan wij uit een verscheidenheid van lokale Amerikaans-Joodse gemeenschappen. Elk met hun eigen accenten en inhoud. Het is daarom ook goed dat wij helder hebben gekregen dat een aanzienlijk deel van onze gemeenschap in dit land wil blijven. Want vanaf het moment dat een Joods gezin ervoor kiest om in de VS of Canada te blijven, beseffen zij dat het goed en noodzakelijk is om te investeren in het onderhouden van contacten en relaties. Zeker wanneer zij hun Joodse identiteit willen behouden, want dat houdt in dat zij moeten investeren in hun band, kennis en relatie met het Jodendom, de Joodse staat en het land Israël.

 

Kloof?

In het gesprek geeft Nicolet aan dat hem opvalt dat, hoewel door de jaren heen veel is veranderd, het beeld tussen de Israëlische Joden en de Joden in de VS hetzelfde is gebleven. Bij de vraag waarop hij dit baseert, geeft de bestuursvoorzitter aan dat ‘bij de bezoeken van Israëlische opinieleiders en beleidsmaker en zij in onze gemeenschappen arriveren, benadrukken zij telkens en opnieuw dat er een kloof is in wederzijds begrip en kennis van onze beide werelden.’ Want hoewel we dezelfde mensen zijn, we Joden zijn, we allemaal leven in westerse landen en samenlevingen, we ook hetzelfde eten en naar dezelfde tv-zenders kijken, er toch een kloof zou zijn in de taal en in het begrijpen van elkaars cultuur.

Het grootste knelpunt in zijn ogen is dat het lastig is om onderling begrip op te brengen voor de maatschappij waarin beide groepen leven. De Amerikaanse Joden zijn een kleine minderheid in een geheel andere samenleving met geheel andere ‘spelregels’ in vergelijking met Israël. Aan de andere kant is het voor de Amerikaanse Joden lastig en moeilijk om te beseffen wat het is om dagelijks te leven en zorgen te hebben over de veiligheid en het welzijn van je gezin vanwege terreur en geweld.

 Achtergrond

De Israeli American Council werd 15 jaar geleden opgericht vanwege het hoge aantal Israëlische expats die in de Noord-Amerika werkten, met name in de omgeving van de stad Los Angeles. Vandaag de dag is de IAC één van de snelst groeiende Joodse organisaties dit werelddeel. Natuurlijk is in vergelijking met vroeger veel veranderd. De IAC is een gemeenschap van vele verschillende Amerikaans-Joodse gemeenschappen die behoorlijk van elkaar verschillen. Iedere gemeenschap is anders met andere accenten, visie en werkwijze, maar de rode draad voor iedere Amerikaans-Joodse gemeenschap is telkens weer dat zij zich verbonden voelen met het land en volk Israël. Dat overstijgt alles en is een bijzonder en waardevolle ervaring, leidraad en motief.

 

(Joodse) identiteit

Bovenstaande drive en motief is toch anders dan hoe het in de VS eraan toe gaat, want het mooie van de mensen uit Israël is dat zij niet vragen met wie jij je identificeert. In de VS behoor je te kiezen en moet jij bepalen bij wie je hoort en tot wie jij je voelt aangetrokken. Want je bent als Jood of orthodox of hervormd. Je bent een republikein of een democraat en ga zo maar door. Iets wat gelukkig niet geldt voor de mensen binnen onze organisatie.

Amerikaan of Jood?

Wel is investeren in de Joodse cultuur, kennis en taal van groot belang, want laten we eerlijk zijn: ‘Hoe wil je de toekomstige generaties Israëli’s behouden zonder het Jodendom te behouden?’ Het is daarom als IAC van groot belang dat wij de Joodse gezinnen en de lokale Joodse gemeenschappen hierin motiveren en ondersteunen. Want er is een groot onderscheid tussen Israël en Noord-Amerika. Nicolet zegt daarover: ‘Wanneer je in het land Israël wakker wordt, voel je het Jodendom gewoon in de lucht hangen. Maar als je bijvoorbeeld in de VS  geen moeite doet om Joods te zijn, zullen de kinderen echt niet Joods opgroeien.’

 

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel