Onlangs deden enkele bouwvakkers bij de renovatie van een oud woonhuis in de Lodz een bijzondere vondst. Tijdens hun werkzaamheden vonden zij een grote hoeveelheid aan van vooroorlogse Joodse artefacten. Deze schat aan Joodse voorwerpen begroeven de Joodse inwoners van de stad Lodz zeer waarschijnlijk vlak voor de verovering en inname van de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Later werden alle Joodse bewoners gedwongen te verhuizen naar de Joodse getto ergens in hun stad, waarbij velen de dood vonden.
Deze waardevolle ontdekking vindt slechts zelden plaats. De schat omvat onder meer menora’s, rituele wasbekers, bestek en andere voorwerpen uit het dagelijks leven. De vele tientallen voorwerpen waren allemaal zorgvuldig ingepakt in krantenpapier. Het woonhuis zelf lag net naast het getto waarin de Joden gevangen zaten tijdens de oorlog. Slechts een klein aantal van Joden uit Lodz overleefden de Holocaust. Ongeveer tienduizend van hen overleefden de oorlog van de ongeveer 230.000 Joodse inwoners, die in Lodz woonden voordat de 2 e Wereldoorlog
in september 1939 begon met de Duitse aanval op Polen. Kortom, de nazi’s vermoorden bijna alle de Joodse inwoners van Lodz tijdens de Duitse bezetting van de stad in de jaren 1939-1945.
De viceburgemeester van Lodz, de heer Adam Pustelnik, tweette hierover het volgende: ‘Een vondst zoals deze komt maar eens in de 20 jaar voor!’ Een plaatselijke archeoloog, Bartłomiej Gwóźdź, zegt hierover: ‘Dit soort ontdekkingen zijn voor ons als een kers op de taart. Zulke historische vondsten maken ons enthousiast en zijn voor de stad als Lodz heel bijzonder. Op dit moment is een team van specialisten al een poosje bezig om alle item schoon te maken. Zij doen dit heel voorzicht en zorgvuldig.‘
Een mooi en waardevol moment was dat tijdens de afgelopen Chanoeka-viering in december twee van de ontdekte menora’s door de Joodse gemeenschap van de stad werden aangestoken. De stad Lodz zelfs was voor de oorlog een belangrijk Pools industrieel centrum en was tevens één van de grootste Joodse gemeenschappen in Europa.
Je kunt geen reactie geven op dit bericht.
Recente reacties