Activiteiten


De latino gemeenschap in Israël

Deze winter viert Kehila Latina haar 2-jarig bestaan en de leden van deze gemeenschap komen uit alle windstreken. Maar de meeste van de Spaans en Portugees sprekende Joden woonden eerder in Midden- & Zuid-Amerika. Meer en meer ontdekken zij hun gezamenlijke liefde voor het land Israël, elk met hun kenmerkende invloed vanuit het Iberisch schiereiland.
De meeste leden van deze gemeenschap komen uit Argentinië, Brazilië en uit andere landen in de regio. Een klein deel is afkomstig uit Spanje en Portugal. Maar hoe dan ook, deze Latino-Israeli’s hebben elkaar gevonden en sinds korte tijd spreken zij regelmatig af in de stad Jeruzalem.

Persoonlijke ontmoeting

Deze nieuwe gemeenschap ontstond door twee vrienden, Eliezer Gurevich en zijn vriend Nicolas Pergierycht. Het idee ontstond tijdens een sabbatsmaaltijd, maar als gevolg van COVID-19 en de reisbeperkingen brachten veel nieuwkomers hun dagen, inclusief de sabbat, in hun eentje door. Toen ontsprong bij ons het idee om sabbat-diners te organiseren en minyan te vormen, kleine groepen waar mensen hun geloof en visie met elkaar te delen en voor de onderlinge ontmoeting. Al vanaf het begin was de respons hierop groot, in ieder geval groter dan zijzelf hadden verwacht. Dit maakten de twee vrienden enthousiast en deed hen besluiten om extra van deze meetings te organiseren.

Geestelijk leider

Dit alles is alweer twee jaar geleden en voor hen weer een goede gelegenheid om dit te vieren. In de tussentijd, mede door de vele aanmeldingen en het onderling enthousiasme, hebben zij een stichting opgericht met de naam Kehila Latina en is Eliezer Gurevich aangesteld als directeur. In het verlengde hiervan vonden zij het een goed idee om een geestelijk adviseur en leider aan te stellen voor hun actieve en levendige gemeenschap. Deze gemeenschap, grotendeels gevormd door Latino-Israeli’s, nodigde rabbijn Richard Kaufmann uit om te spreken op de eerste Shabbaton. Vervolgens vroegen zij mij of ik enkele studieavonden wilde organiseren. Niet lang daarna kwam vanuit het bestuur van Kehilia de vraag of ik mij als geestelijk adviseur en leider wilde inzetten voor hun gemeenschap, verspreid over het land Israël. Kortom, sinds een tijdje ben ik fulltime actief voor deze mooie gemeenschap.

Realistisch

Kaufmann zelf komt uit Uruguay en leeft al vele jaren in Israël. Hijzelf vindt het een voorrecht om nieuwkomers te kunnen begeleiden en te helpen na hun aankomst in het beloofde land van God. Hij zegt hierover: ‘Aan de ene kant is Israël een veel rijker en een meer ontwikkeld land, met meer middelen en een betere infrastructuur. Aan de andere kant is Israël ook een duur land. Het vinden en het huren van een woning is lastig. Laat staan dat een jong stel een huis wil kopen? Dat is vandaag de dag veel moeilijker geworden dan 20 of 25 jaar geleden in mijn tijd als nieuwkomer.

The place to be?

Desondanks benadrukt de rabbijn dat Israël een goed leven biedt aan de Joodse nieuwkomers uit Spaans en Portugees sprekende landen. Er is hier werk en de mensen kunnen een goed leven leiden, mede door de goede voorzieningen in het onderwijs en de zorg. Dit is de beste plek waar elke Jood zich echt thuis kan voelen!’

Kehila Latina

De Kehila Latina organiseert wekelijks Thora-lessen voor een grote groep mensen. Er is verder met regelmaat een vrouwenklas, filmavonden, wandelingen, spelletjesavonden en elke vrijdagavond een Kabbalat-sjabbat minyan en 1x in de maand een Shabbaton, inclusief alle maaltijden en gebedsdiensten. Deze activiteiten vinden meestal plaats in Jeruzalem in het gebouw van Nefesh B’Nefesh. Hoewel de focus bij deze organisatie voornamelijk ligt op het bijstaan van Joodse immigranten uit Canada en de VS, vindt de organisatie het geen enkel probleem om hun ‘zuiderburen’ een handje te helpen.

Toekomst

De schatting is, volgens zowel de gemeenschap Kehila Latina, dat zo’n 160.000 Spaans of Portugees sprekende Israeli’s wonen. Maar dat is afhankelijk van de vraag in hoeverre de kinderen die in het land van God geboren zijn wel of niet meetelt. Sowieso zijn Joodse Latino-gemeenschappen meer zionistisch ingesteld, hoewel er niet echt sprake is van antisemitisme in de landen waar zij vandaan komen. Wel vinden zij het in het algemeen belangrijk om een rijker en voller Joods leven te leiden. Maar laten wij ook eerlijk zijn dat Israël een veilig land is met relatief weinig criminaliteit, mensen niet zomaar op straat worden beroofd of vermoord en waar kinderen lekker kunnen spelen en jongeren de vrijheid hebben om hun eigen toekomst op te bouwen.
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel