Activiteiten


Een bijzonder gebaar vanuit liefde en boetedoening

David Ruben-Thies kijkt als Duitser met een bijzondere bril en met dubbele gevoelens naar de Holocaust. Waarom? Het antwoord is te vinden bij zijn beide opa’s. Want één van hen was een fervente nazi, nam deel aan de invasie van Polen en bekleedde vervolgens een bestuursfunctie binnen de partij van Adolf Hitler, de NSDAP. De ander zette zich daarentegen actief in met het helpen en het redden van Joodse landgenoten. Want door zijn vele connecties binnen de maritieme wereld wist hij, via zijn koopvaardijschepen, een groot aantal Joden het land uit te krijgen.

Ziekenhuis

Gezien zijn ongewone familiegeschiedenis koos David Ruben-Theis ervoor om een bijdrage te leveren aan de Joodse gemeenschap in Thüringen. De wijze waarop is bijzonder, want op het eerste gezicht lijkt het orthopedische ziekenhuis Waldkliniken Eisenberg meer op een chique hotel dan op een ziekenhuis. Als CEO van dit ziekenhuis is hij zeer tevreden over de kwaliteit van het ziekenhuis. Het ligt op een van de groenste en mooiste plekjes in de omgeving en zowel van binnen als van buiten is het een indrukwekkend gebouw. Daarbij ontving het ziekenhuis onlangs het predicaat van de beste orthopedische ziekenhuis van Duitsland.

Synagoge

Maar los van bovengenoemde prestaties is zijn levensdoel zonder meer apart en nobel te noemen. Waarom? Hij droeg er zorg dat er een synagoge te bouwen in het ziekenhuis. Maar dat niet alleen, ook zorgde hij voor een koosjere keuken binnen het ziekenhuis. Wanneer iemand informeert naar zijn beweegredenen zegt hij hierover: ‘Toen ik hier het ziekenhuis opende, wist ik dat ik Joden de juiste behandeling moet geven.

Koosjer eten

Verder zegt David Ruben-Theis hierover het volgende: ‘Ik heb een joodse naam. Mijn ouders wilden dat mensen aan Joden dachten en werkten aan gelijkheid voor iedereen. Toen ik in mijn jeugd in Italië woonde, voelde ik de behoefte om over het Jodendom te leren. Toen ik hier het ziekenhuis opende, wist ik dat ik Joden de juiste behandeling. Daarom serveert het ziekenhuis koosjer eten en het ziekenhuis serveert koosjer eten. Dit alles wordt beheerd door de Duitse chef-kok Tim Foller en staat onder toezicht van een vaste kasjroet-supervisor – rabbijn Moti Waitsman. Laatstgenoemde zegt hierover: ‘Er is geen plek als deze in de heel Europa. De directeur van het ziekenhuis werkt aan de integratie van de joden hier op een bewonderenswaardige manier. Hij drong aan op strikte kasjroet, waardoor nu zelfs de chassidische mensen uit Mea She’arim hier komen eten.’
 

Twee motieven

Over de waardering vanuit de Joodse gemeenschap merkt David Ruben-Theis het volgende op: ‘Door mijn steun aan het jodendom hoop ik boete te doen voor de zonden van mijn grootvader en tegelijkertijd een bron van trots te zijn voor mijn andere grootvader. Ik nodig daarom Joden uit, zowel uit Israël als de rest van de wereld uit om naar ons toe te komen en een behandeling te krijgen tegen comfortabele prijzen en een passende setting … .’  
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel