Activiteiten


Een verhit debat op de Israëlische radio

Tijdens een interview op de radio tussen minister van Diaspora, Amichai Chikli, en de radiopresentator Bezalei Kahn vielen er harde woorden tussen beide mannen. Het onderwerp van gesprek ging over de Wet op Terugkeer en de mogelijke wijzigingen met betrekking tot de ‘kleinkindclausule’. De presentator vroeg keer op keer aan de minister of hij hervormde en conservatieve Joden nog als Joden beschouwt. 
In het gesprek hierover gaf Chikli helder en rustig aan dat hij, zowel als minister en als persoon, ‘niet bereid is om drie miljoen Joden af te schrijven, alleen maar omdat zij anders denken dan ik.‘ Al verschillende keren gaf de minister klip en klaar aan dat de mogelijke veranderingen grote impact hebben op de Joden in diaspora. Sowieso gaat het om een thema dat gevoelig ligt binnen de gehele Joodse gemeenschap wereldwijd. Al meerdere keren gaf de minister aan dat een commissie aangesteld wordt die de mogelijke problemen gaat onderzoeken. Sowieso benadrukt Chikli dat een grondige discussie over dit thema noodzakelijk is. Ook de impact van dit gevoelige onderwerp leidt hoe dan ook tot onrust onder alle Joden, van seculier tot ultra-orthodox.

Doorzagen

Ondanks de antwoorden van de minister van Diaspora bleef Bezalei Kahn hem telkens lastig vallen met dezelfde vraag: ‘In hoeverre beschouwt u de hervormde en conservatieve Joden als Joden en in hoeverre maken zij deel uit van de diaspora-Joden?‘ Opnieuw benadrukte Chikli richting de radiopresentator dat hij een blinde vlek heeft met betrekking tot de huidige situatie van de Joden en hun Joodse leven in Noord-Amerika. Hij zei hierover: ‘Het zijn er drie miljoen. Hier in Israël zijn het er maar een paar duizend‘. In relatie tot de niet-orthodoxe Joden wierp hij hem de vraag voor de voeten: ‘Ben je bereid een paar miljoen Joden op te geven omdat ze niet zijn zoals jij?‘ Verder in het gesprek gaf hij aan dat wij ons moeten beseffen en realiseren dat wij niet iedere Jood noodzakelijkerwijs de Halacha volgt. Betekent dit dat zijn daarom geen Jood zijn en niet het recht hebben om te emigreren naar Israël?

Onbeschoft

Bij opnieuw een vraag dat ‘hervormde en conservatieve joden niet echt geïnteresseerd zijn in Israël of willen emigreren naar Israël’ liet Chikli duidelijk merken dat hij ‘not amused’ was. De minister reageerde scherp en pinnig en benadrukte opnieuw dat de presentator geen idee heeft waarover hij het heeft. Waarom? De minister zei vervolgens: ‘De mensen van de Detroit of New Yorkse Joodse Federaties investeren tientallen miljoenen shekels in zionistische en educatieve projecten hier in Israël. Hoe kun je zeggen dat ze niet om Israël geven? Dit is een zeer ernstige laster’, antwoordde de minister. ‘Er zit pure haat in je woorden. Ben je bereid om drie miljoen Joden af te schrijven omdat ze niet zijn zoals jij?
Chikli, een lid van de Likud-partij, is de zoon van een voormalige conservatieve rabbijn, Eitan Chikli. Hij is niet aangesloten bij een conservatieve beweging. Hetzelfde geldt voor zijn vader, maar mede daardoor groeide hij op met begrip van liberale bewegingen.
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel