Activiteiten


Geen wervingsacties voor aliyah in Wit-Rusland?

Sinds kort zou het Joods Agentschap aan haar medewerkers in Wit-Rusland de opdracht hebben gegeven te stoppen met het promoten van Aliyah. In de berichtgeving hierover richting haar personeel werd echter geen reden opgegeven over het hoe, wat en waarom. De Jerusalem Post ontving hierover bericht via haar contacten bij eerdergenoemd Agentschap.

Desbetreffende krant vroeg het Joods Agentschap om een reactie, maar kreeg daar geen antwoord op. Het leidde wel ertoe dat het Agentschap opnieuw een brief verstuurde naar haar vertegenwoordiger in Wit-Rusland. Opnieuw werd nadrukkelijk aangegeven het promoten van het maken van aliyah naar Israël te bevriezen.

Verstoorde verhoudingen?

De mogelijkheid bestaat dat de nauwe banden tussen Rusland en Wit-Rusland een rol spelen. Verder is bekend da de onderlinge relatie tussen het Joods Agentschap en het land van Poetin tot ver onder nul zijn gedaald. Volgens een woordvoeder van de Russische Federatie was de vertegenwoordiger van het Joods Agentschap een buitenlandse agent. Daarom moest deze persoon snel worden opgepakt om hem vervolgens te liquideren.

Proces

Als vanaf de zomer van 2022 loopt er een strafzaak tegen het Joods Agentschap in Rusland. Echter is het tot op heden nog steeds niet tot een proces gekomen. Om onduidelijke redenen schuift een rechtbank in Moskou de zaak telkens uit. De redenen hiervoor is het Joods Agentschap onbekend.

Wet op Terugkeer

In Wit-Rusland wonen, volgens de Jewish Data Bank, zo’n 8.500 Joden in het land. Echter, het aantal mensen dat in aanmerking zou komen om aliyah te maken naar Israël, op basis van de Wet op Terugkeer, ligt vier keer zo hoog, om nabij de 33.000 mensen

Zoals vanouds

De reactie van het Joods Agentschap op bovengenoemde verwikkelingen op de vragen vanuit de media is ‘dat er geen verandering is in het werk of het beleid van het Joods Agentschap in Wit-Rusland. Maar ook dat er geen enkele geplande activiteit is geannuleerd. Verder geeft de woordvoerster van het Agentschap aan dat de organisatie doorgaat met het uitvoeren van educatieve activiteiten en het verzorgen van (toekomstige) immigranten in het land. Wij helpen iedereen die naar Israël willen emigreren, zoals wij ons daar al jaren voor inzetten.

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel