Activiteiten


Groeiende aversie en afstand tussen de VS en Israël vanwege nederzettingenbeleid

Onlangs, bij de laatste vergadering van de VN-Veiligheidsraad steunde over de Israëlische nederzettingenbeleid, steunde de VS de veroordeling richting de staat Israël. Normaliter blokkeert de VS dergelijke stappen binnen de VN. Echter, gezien hun aversie en frustratie over het plaatsen van negen nieuwe nederzetting wilde de VS een statement maken richting hun bondgenoot. 
De tekst van de Veiligheidsraad, waar de VS haar goedkeuring over had uitgesproken, luidde dat de VN bezorgd en ontzet is over het nieuw nederzettingenbeleid van Israël. Een dergelijke boodschap vanuit de VN had niet kunnen plaatsvinden zonder de goedkeuring van de regering Biden.

Nederzettingen

De onderlinge spanningen tussen de VS en Israël lopen steeds hoger op nu Washington de veroordeling van de VN-Veiligheidsraad steunt. Doorgaans blokkeert de VS dergelijke initiatieven en stappen binnen de VN-Veiligheidsraad, maar ze lieten dit keer de kwestie doorgaan, Dit vanwege hun frustratie richting Israël over haar goedkeuring voor het bouwen van negen nieuwe nederzettingen.

Premier Netanyahu

De reactie van de Israëlische regering, onder leiding van premier Netanyahu, luidde dat desbetreffende verklaring nooit de deur had mogen uitgaan. Evenmin had de VS zich niet mogen aansluiten bij deze verklaring, mede gezien de eenzijdigheid van de VN richting de staat Israël en haar veiligheid. Want waar blijven de veroordelingen inzake de vele Palestijnse terreuraanslagen tegen de Israëlische burgers, zoals blijkt uit de meest recente terreuraanslag waardoor tien Israëlische burgers om het leven kwamen.

Ongenoegen

Het besluit van de regering Biden binnen de VN richting Israël is veelzeggend, want de laatste drie regeringen van de VS hebben Israël altijd krachtig gesteund tegen de eenzijdige en scherpe veroordelingen vanuit de VN en de daaruit voortvloeiende resoluties. Ook door met grote regelmaat gebruik te maken van haar vetorecht binnen de VN-Veiligheidsraad.

Groen licht

Zoals gezegd ging dit keer de VS overstag en gaf zij groen licht ten aanzien van de consensusverklaring van de VN. Daarin staat dat Israël moet stoppen met de ‘bouw en uitbreiding van nederzettingen, confiscatie van Palestijns land en de ‘legalisering’ van buitenposten van nederzettingen’. Deze boodschap is verwerkt in een document van twee pagina’s. Daarin werd eveneens premier Netanyahu opgeroepen om ook de “sloop van de huizen van Palestijnen en de ontheemding van Palestijnse burgers” te stoppen.

Terreur loont!

De veroordeling van de VN-Veiligheidsraad richting Israël leidde ertoe dat de Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, als tegenzet, de namen voorlas van de Israëlische slachtoffers van de meest recente terreuraanslag in Jeruzalem.

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel