Activiteiten


Hete hoofden en koude harten tijdens felle discussies over mogelijke constitutionele hervormingen

Onlangs vergeleek oud-premier Barak, via social media, de huidige Israëlische president Herzog met de voormalige Britse premier Chamberlain en zijn vredespolitiek. Bij de tweet bericht van Barak zat eveneens een afbeelding van de eerder genoemde Britse premier. Deze wereldleider dacht in 1938 de wereld gered te hebben gered van een nieuwe Wereldoorlog door een compromis aan te gaan met Adolf Hitler. Echter, binnen no time bleek dat hij zich in de luren had laten leggen en barstte in september 1939 de 2e Wereldoorlog uit. Volgens Barak, een felle tegenstander van de huidige regering onder leiding van Netanyahu, is een compromis over mogelijke plannen om te komen tot gerechtelijke hervormingen geen optie.

Excuus

Maar enkele uren na zijn bericht op Twitter en het uploaden van een foto van president Herzog als de Britse premier Chamberlain, verwijderde de voormalige premier Barak zijn bericht van social media. Kort daarop bood Barak tevens zijn verontschuldigingen aan bij de president van de staat Israël. Hierover merkte de oud-premier op dat ‘hij een ernstige fout maakte bij de selectie van de foto.’
 

Omvangrijke protesten

De inhoud van het bericht van Barak heeft betrekking op de onderhandelingspogingen, onder leiding van president Herzog, over de vergaande staatsrechtelijke hervormingsplannen. Het voorstel zorgt voor veel onrust onder de Israëlische bevolking. Velen van hen protesteren dagelijks tegen de voorgenomen wijzigingen. Dit blijkt ook uit het feit dat vele duizenden Israëliërs al weken lang hun stem horen in bijna alle grote steden. Hierbij kunt u denken aan de hoofdstad Jeruzalem, de havenstad Haifa en de stad Tel Aviv. 

Constitutionele hervormingen

De reden waarom een deel van de bevolking ongerust is, komt voort uit het hervormingsvoorstel van de huidige minister van Justitie, Yariv Levin. Volgens de tegenstanders gaat het plan ten koste van de democratie in het land zelf. Waarom? De kern draait om het toetsen van de wetten afkomstig vanuit de Knesset door het Hooggerechtshof. Deze toetsing om te controleren of de wetten wordt in het nieuwe voorstel gewijzigd. Want deze toetsing vindt in het nieuwe voorstel niet meer plaats door het Hooggerechtshof maar door een gewone meerderheid van het parlement.

National Unity Party

Ook medestanders van Barak, waaronder Benny Gantz, voorzitter van de National Unity Party, reageerden op de post van Barak. Hij gaf op social media de volgende statement, namelijk dat Barak zich dient te verontschuldigen tegenover de president van Israël . Ook dient Barak zich op een andere wijze te uiten tegen de gevaarlijke staatsgreep van Netanyahu. Dit moet alleen worden gestopt door middel van legaal en fel protest. Want diegenen die waarde hechten aan de Israëlische democratie moeten zich hierop concentreren en zich niet laten meeslepen in extreme vergelijkingen die niet op hun plaats zijn.’

Presidentieel voorstel 

Het voorstel van president Herzog zelf, vanwege de grote onrust in het land en de ingrijpende impact van de controversiële plannen van de regering, omvat een wetgevingsstop voor 14 dagen en het houden van gesprekken zonder voorwaarden vooraf met als doel: het bereiken van een compromis.

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel