Activiteiten


Bijzondere archeologische vondst in Israël is gewoon een blunder

Vorige week werd wereldwijd groot uitgepakt over een archeologische vondst, een inscriptie met de naam van de Perzische koning Darius de Grote, in het Tel Lachish National Park. Echter, sinds dit weekend blijkt dat desbetreffende inscriptie vals is,  zoals het Israëlisch Antiquities Authority (IAA) bekend maakte. 

Het IAA

Op de vraag hoe zoiets mogelijk is, gaf het gerenommeerde Israelisch Archeologisch Onderzoekinstituut de volgende verklaring: ‘Het fragment van het aardewerk is vorig jaar augustus achtergelaten door een buitenlandse onderzoeker bij een opgraving in Tel Lachish. Tijdens het onderzoek met haar studenten demonstreerde zij hoe je de oud Aramees schrijft. Dit deed zij door op een stukje oud aardewerk de tekst “Jaar 24 van Darius” op te schrijven. Na haar demonstratie en bezoek aan het onderzoeksgebied vergat zij het stukje aardewerk mee te nemen en lag het ergens op de grond.’

Misverstand

Desbetreffend stukje aardewerk werd onlangs ontdekt door een nietsvermoedende wandelaar. Hij zag de inscriptie en bracht het naar het IAA. Zij waren blij verrast en lieten het stukje aardewerk met de Armeense inscriptie onderzoeken door dr. H. Meshgav. Laatstgenoemde is een wereldberoemd expert op het terrein van het oude Aramese schrift. Ook archeoloog S. Ganor onderzocht het stukje aardewerk met inscriptie. Helaas, achteraf blijkt dat het aardewerk wel oud is, maar de inscriptie zeer recent erop gegraveerd is.

Geloofwaardigheid

Het IAA betreurt de gehele gang van zaken en neemt volledig de verantwoordelijkheid op zich ten aanzien van het pijnlijke misverstand. De hoofd van de wetenschappers van het instituut IAA, professor G. Avni, zegt hierover in een uitgegeven verklaring:
Vanuit ethisch-wetenschappelijk oogpunt is het incident zeer ernstig. Het achterlaten van het zelf ingegraveerde stukje aardewerk op een onderzoeksplek is gewoonweg nalatig. Dit zette de onderzoekers weer op het verkeerde spoor. Maar dergelijke incidenten verstoren het onderzoek naar puur en zuivere wetenschap. Gelukkig zijn dit soort incidenten maar op één hand te tellen.

Toekomst

Verder gaf het IAA aan dat zij haar werkwijze ten opzichte van buitenlandse onderzoekdelegaties opnieuw onder de loep gaan nemen. Vooral om dit soort onnodige en pijnlijke incidenten te voorkomen.
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel