Bijzondere archeologische vondst in Israël is gewoon een blunder
Vorige week werd wereldwijd groot uitgepakt over een archeologische vondst, een inscriptie met de naam van de Perzische koning Darius de Grote, in het Tel Lachish National Park. Echter, sinds dit weekend blijkt dat desbetreffende inscriptie vals is, zoals het Israëlisch Antiquities Authority (IAA) bekend maakte.
Het IAA
Op de vraag hoe zoiets mogelijk is, gaf het gerenommeerde Israelisch Archeologisch Onderzoekinstituut de volgende verklaring: ‘Het fragment van het aardewerk is vorig jaar augustus achtergelaten door een buitenlandse onderzoeker bij een opgraving in Tel Lachish. Tijdens het onderzoek met haar studenten demonstreerde zij hoe je de oud Aramees schrijft. Dit deed zij door op een stukje oud aardewerk de tekst “Jaar 24 van Darius” op te schrijven. Na haar demonstratie en bezoek aan het onderzoeksgebied vergat zij het stukje aardewerk mee te nemen en lag het ergens op de grond.’
Misverstand
Desbetreffend stukje aardewerk werd onlangs ontdekt door een nietsvermoedende wandelaar. Hij zag de inscriptie en bracht het naar het IAA. Zij waren blij verrast en lieten het stukje aardewerk met de Armeense inscriptie onderzoeken door dr. H. Meshgav. Laatstgenoemde is een wereldberoemd expert op het terrein van het oude Aramese schrift. Ook archeoloog S. Ganor onderzocht het stukje aardewerk met inscriptie. Helaas, achteraf blijkt dat het aardewerk wel oud is, maar de inscriptie zeer recent erop gegraveerd is.
Geloofwaardigheid
Het IAA betreurt de gehele gang van zaken en neemt volledig de verantwoordelijkheid op zich ten aanzien van het pijnlijke misverstand. De hoofd van de wetenschappers van het instituut IAA, professor G. Avni, zegt hierover in een uitgegeven verklaring:
‘Vanuit ethisch-wetenschappelijk oogpunt is het incident zeer ernstig. Het achterlaten van het zelf ingegraveerde stukje aardewerk op een onderzoeksplek is gewoonweg nalatig. Dit zette de onderzoekers weer op het verkeerde spoor. Maar dergelijke incidenten verstoren het onderzoek naar puur en zuivere wetenschap. Gelukkig zijn dit soort incidenten maar op één hand te tellen.‘
Toekomst
Verder gaf het IAA aan dat zij haar werkwijze ten opzichte van buitenlandse onderzoekdelegaties opnieuw onder de loep gaan nemen. Vooral om dit soort onnodige en pijnlijke incidenten te voorkomen.
Recente reacties