Activiteiten


Een derde plaats voor jonge olim in de stad

Elk levensverhaal van iedere aliyah-ganger is anders. Dit geldt zeker voor de jongeren onder de nieuwkomers. Maar voor velen van hen geldt het sterk verlangen om in die levensfase juist hun eigen leven op te bouwen. Want veel jongeren wonen dan een eind uit de buurt van hun ouderlijk huis.
Toch is het voor deze groep jong volwassenen lastig om een passende leefgemeenschap te vinden, nog los van andere barrières waar ze tegenaan lopen, waaronder het eigen maken van de Hebreeuwse taal en het regelen van hun financiën. In het verlengde hiervan weten velen uit eigen ervaring dat, wanneer je naar Israël verhuisd zonder te beschikken over een eigen netwerk en je nog de taal niet onder de knie hebt, het best lastig is om verbinding te leggen met de lokale mensen.

De derde plaats

Desondanks is het de BaBayit gemeenschap in Jeruzalem gelukt om een ‘derde plek’ te creëren voor de jongvolwassenen onder de nieuwkomers. De derde plek is een term uit de sociologie waarin zij verwijst naar een sociale omgeving die niet verwijst naar hun thuis, hun werk of school of hun vriendengroep. Vanuit historisch oogpunt verwijst de derde plaats naar de kerk, alleen voor een groot aantal jongeren, in het beloofde land van God, geldt dit juist voor de synagoge, integendeel.

BaBayit

Gelukkig is het de BaBayit-gemeenschap gelukt om een goede en prettige sfeer te creëren voor de jongere generatie onder de nieuwkomers. Ze organiseren evenementen, meetings en allerlei andere activiteiten en bezigheden, zoals: het vieren van de sabbat, het houden van lezingen, het organiseren van een leuke avond, bijvoorbeeld bowlen, een film kijken of een mooie wandeling.

Zelfvertrouwen

Een mooie bijkomstigheid is dat deze gemeenschap de jongeren helpt om te groeien in zelfvertrouwen, het aangaan van contacten en weten dat er een plek is waar zij terecht kunnen met vragen of bij problemen. Hierover zegt een jongere die verblijft bij de BaBayit-gemeenschap het volgende: ‘Ik ging naar Ulpan. Ulpan was in orde; Het was een goede ervaring. En toen verhuisde ik naar deze gemeenschap en mijn kamergenoten waren geweldig, maar het waren geen mensen die ik eerder kende, en het waren ook niet alleen mensen van mijn leeftijd. Toch vond ik het echt heel overweldigend om hier in te breken in de gemeenschap.

Mooi initiatief

BaBayit Jerusalem werkt eraan om niet alleen een derde plaats te creëren, maar ook een vierde, vijfde, zesde en meer voor jonge Engelssprekende olim in Jeruzalem. De organisatie begon enkele jaren geleden met een huis in Jeruzalem. De insteek was dat de bewoners evenementen zouden organiseren voor de jonge Engelstaligen in Jeruzalem. Maar ten tijde van COVID-19 groeide BaBayit uit tot een onafhankelijke lokale basisorganisatie met een toegewijde groep vrijwilligers, maar geen permanent huis.

Onafhankelijk

Het unieke is dat wij geen organisatie zijn die wordt gefinancierd door mensen die in New York of ergens anders zitten. Kortom, wij zijn aan niemand verantwoording schuldig, behalve aan onszelf geeft Lazar Berman uit. Hijzelf is lid van het uitvoerend comité van BaBayit en hijzelf maakte 12 jaren geleden zijn aliyah naar het land Israël en is sinds 2018 betrokken bij BaBayit.

Onder de mensen

Een andere jonge nieuwkomer, Ester Agishtein, zegt over deze bijzondere ‘derde plaats’ het volgende: ‘BaBayit-evenementen hebben me geholpen om andere jonge professionele oliem hier in Jeruzalem te ontmoeten en te ontmoeten’. Zij maakte begin 2021 aliyah. Net als Davis begon ze bij Beit Canada, maar verhuisde daarna naar Givat Shmuel om dichter bij haar hightech baan in Tel Aviv te zijn. Afgelopen zomer verhuisde ze naar Baka om te profiteren van een grotere sociale omgeving. Het bleek een ingewikkelde onderneming te zijn, maar BaBayit maakte het haar aanzienlijk gemakkelijker.

Vriendschappelijke relaties

Zij zegt over haar persoonlijke ervaringen: ‘Of het nu gaat om filmavonden, Super Bowl-feesten of politieke educatieve evenementen, BaBayit verrijkt en bouwt het gemeenschapsleven op. Ik heb heel veel vrienden, geweldige mensen en professionele connecties ontmoet via BaBayit. Het heeft mij en mijn persoonlijke leven veel gegeven, en ik ben ongelooflijk dankbaar voor.’
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel