Activiteiten


Een groep verontruste nieuwkomers (olim) schrijft brief naar het kabinet

Bijna tweeduizend nieuwkomers in Israël, met verschillende achtergronden, waaronder conservatieve, hervormings-gezinde, orthodoxe en seculiere joden, roepen het kabinet, onder leiding van premier Netanyahu, op om de staats-rechtelijke hervormingen stop te zetten. Deze groep Joden heeft zich verenigd onder de naam Olim for Democracy en zijn afkomstig uit allerlei landen, waaronder Australië, het Verenigd Koninkrijk, Oekraïne, Rusland, Zuid-Afrika en Argentinië.
 
In hun brief vragen zij ook aan het Joods Agentschap om een helder en duidelijk standpunt in te nemen. Zij schrijven onder meer: ‘Wij schrijven u als olim en olot, toegewijde Israëlische burgers uit vrije keuze, die een actieve keuze hebben gemaakt om alles wat ons bekend was in onze landen van herkomst achter te laten en ons lot te smeden aan het lot van dit land.‘ Verderop in hun brief zegt deze groep: ‘Wij schrijven deze brief met pijn in het hart. De zionistische visie die ons inspireerde – en alle oliem die ons voorgingen – is gekaapt door extremisten, die de structuur van het land als een joodse en democratische staat bedreigen.‘ 
 
Ten aanzien van de justitiële hervormingen maakt de groep, Olim for Democracy, duidelijk dat het gerechtelijke hervormingspakket, dat door de huidige voorstellen Israëls delicate systeem van checks and balances dreigt te beschadigen, de Israëlische samenleving kwetsbaar maakt voor een tirannie van de meerderheid. 

Democratie?

Daarbij laat deze groep van verontruste nieuwkomers weten dat zij afkomstig zijn uit allerlei Joodse gemeenschappen verspreid over de hele wereld. Hierdoor weten zij hoe het is om als minderheidsgroep te maken te krijgen met discriminatie en vooroordelen. In hun ogen is het ondenkbaar dat de staat Israël, waar de Joden de meerderheid vormen, de basisrechten van vrouwen en minderheidsgroepen, waaronder Arabieren, leden van de LGBTQ-gemeenschap, christenen en anderen, zo ernstig kunnen bedreigen. 
 

Kamerbreed

De brief, ondertekend door bijna tweeduizend nieuwkomers (oliem), vertegenwoordigt, zoals eerder al kort is aangestipt, het volledige spectrum van de Israëlische politieke en maatschappelijke opvattingen. In het verlengde hiervan verwijzen zij tevens naar de Wet op Terugkeer, waarin wordt beloofd dat Israël een veilige haven zal zijn voor alle Joden die worden vervolgd. 

Dreigement

Echter, de huidige verwikkelingen binnen de politieke arena omtrent de huidige wetgeving dwingt Joden om te kiezen tussen leven in een samenleving waar zij beperkt en gediscrimineerd kunnen worden vanwege bijvoorbeeld hun politieke visie of geloofsovertuiging. Daarbij bestaat de mogelijkheid, zoals sommige coalitiepartners binnen het kabinet al ‘voorzichtig’ hebben geopperd, om diegenen met joodse grootouders, hun joodse status en aliyah-opties te ontnemen! 
 
  

Veilige haven?

In de brief staat verder dat de Israëlische Wet op de Terugkeer belooft dat Israël een veilige haven zal zijn voor alle Joden die vervolgd worden; maar vandaag de dag, ondanks het toenemende antisemitisme wereldwijd, dwingt de huidige wetgeving de Joden om te kiezen tussen leven in een samenleving waar ze het slachtoffer kunnen worden van haatmisdrijven of verhuizen naar een land met beperkte vrijheden en een gecompromitteerd rechtssysteem.

Steunbetuiging

De verontruste groep nieuwkomers eindigde haar brief met de toevoeging dat zij hun stem toevoegen aan de groeiende groep bekende Israëliërs, erkende experts op verschillende terreinen binnen de maatschappij (oa. economisch, financieel en juridisch), maar bestaande uit gedecoreerde en actieve officieren en buitenlandse bondgenoten. Zij stuurden de brief onder meer aan Ofir Sofer, minister van Aliyah en Integratie, Amichai Chikli, minister van Diasporazaken en Antisemitismebestrijding, het Joods Agentschap voor Israël o.l.v. voorzitter Generaal-majoor. (Res.) Doron Almog en CEO Amira Aharonovitz alsmede aan Nefesh B’Nefesh en haar CEO rabbi Yehoshua Fass.

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel