Activiteiten


Verbod mars ter verheerlijking van nazi-collaborateur in Bulgarije

Al vele jaren wordt in Bulgarije een mars gehouden voor nazi-collaborateur Hristo Lukov, een nazi-sympathisant ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Deze eerbetoon vindt plaats op initiatief van enkele partijen aan de rechterflank van het politiek spectrum, zoals de Nieuwe Democratie en de Partij van Nationale Unie.
Echter, afgelopen weekend verbood de rechtbank op het laatste moment de mars in de hoofdstad Sofia, vlak voordat de (extreem)rechtse sympathisanten, afkomstig uit heel Europa, met fakkels door de straten van de hoofdstad Sofia zouden marcheren. Door het houden van een fakkeloptocht wilden zij de leider van een nazi-gezinde partij uit de Tweede Wereldoorlog, namelijk Hristo Lukov, herdenken. Tevens is het voor rechts-autoritaire bewegingen, groeperingen en partijen uit Europa en daarbuiten een gelegenheid om elkaar te ontmoeten en bij te praten.

Protest

De afgelopen jaren hebben verschillende ambtenaren en de kleine Joodse gemeenschap in Bulgarije aan de wetgevende macht en de rechtbank verzocht om deze mars te verbieden. Slechts een enkele keer, in 2021, werd een dergelijk verbod goedgekeurd, maar vervolgens vond het jaar daarop de Lukov-mars opnieuw plaats in de hoofdstad Sofia. Dit jaar stapten men opnieuw naar de rechtbank om het verbod te herstellen. Dit gebeurde ook, maar slechts enkele uren voordat de mars van start zou gaan.

Verklaring

Ook het World Jewish Congress (WJC) als het Amerikaanse Joods Comité spraken hun bezorgdheid uit richting de Bulgaarse regering.
Zij hebben de Bulgaarse politici ook aangespoord om de eerbetoon aan de oud-leider van deze nazigezinde partij te annuleren. Waarom? Het antwoord hierop kwam kort na het verbod van het JWC met de volgende verklaring:
Door de mars te annuleren hebben de Bulgaarse regering als het Bulgaarse maatschappelijk middenveld een ondubbelzinnige boodschap afgegeven, namelijk dat antisemitisme, rassenhaat en alle andere vormen van xenofobie en intolerantie geen plaats hebben in het hedendaagse Bulgarije”, zei de WJC in een verklaring op zondag. “Hiermee hebben ze een krachtig voorbeeld gegeven, dat moet worden nagevolgd door andere landen die voor soortgelijke uitdagingen staan ​​die geen plaats hebben in het hedendaagse Europa.
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel