Activiteiten


Grote verrassingen bij nieuwe verkiezingen in Israël?

Niet alleen in Nederland, maar ook in Israël, wordt door de media gepeild hoe de coalitie ervoor staat indien nieuwe verkiezingen zouden plaatsvinden. Zeker bij bepaalde maatschappelijke of politieke gebeurtenissen binnen de samenleving. Vandaar dat in Israel Channel 13 recent een opiniepeiling hield onder de stemgerechtigden en hen de vraag voorlegde: ‘Aan welke politieke partij zou u uw stem geven wanneer u vandaag kon stemmen?
 

Likud

De uitslag is minder verrassend dan u misschien verwacht. Waarom? De partij van Netanyahu, Likud, zou de derde partij worden van het land met 20 zetels in de politieke arena van Israël.
Dat is voor deze partij en haar leider toch wel even slikken, mede vanwege de veiligheid van het land dat onder grote druk staat.  
 

Nationale Eenheidspartij

De grootste partij wordt bij nieuwe verkiezingen de Nationale Eenheidspartij. Deze partij staat onder leiding van Benny Gantz, de in ere herstelde minister van Defensie binnen het kabinet van Netanyahu. Mede vanwege zijn geuite kritiek op de premier, tijdens een interview op de televisie als minister van Defensie, ziet een groot aantal mensen hem als iemand die te vertrouwen is en zijn eigen mening durft te geven. Bij nieuwe verkiezingen komt de Nationale Eenheidspartij met 29 zetels in de Knesset, het Israëlische parlement. 
De partij van Yair Lapid, de Yesh Atid-partij, zou de partij van Netanyahu nipt voorblijven waardoor ze de tweede partij worden van het land. De Religieuze Zionistische Partij wordt dan de vierde partij in het land, kort daarop gevolgd door de rechtse religieuze partijen Shas en Untited Torah Judaism.
 

De regeringspartijen

De huidige coalitie onder leiding van premier Netanyahu zou, wanneer vandaag of morgen nieuwe verkiezingen zouden plaatsvinden, verder komen dan 46 zetels. Dit betekent een groot verlies van meer dan 15 zetels in het parlement. De huidige oppositie is zonder meer de winnaar, want zij komen dan uit op 74 zetels.   
 

Uitslag

Volgens Channel 13 zou bij nieuwe verkiezingen de verdeling van het aantal zetels in de Knesset er als volgt uitzien:
1:  Nationale eenheid (29),
2:  Yesh Atid (21),
3:  Likoed (20),
4:  Religieuze Zionistische Partij en Otzma Yehudit (11),
5:  Shas (9),
6:  Verenigd Torah-jodendom (6),
7:  Hadash-Ta’al (6),
8:  Ra’am (5),
9:  Yisrael Beytenu (5),
10: Arbeid (4),
11: Balad (5),
12: Meretz (0).
Deel dit artikel

1 reactie

li class="comment even thread-even depth-1" id="comment-70445">
C. Launspach
Op 17 april 2023 om 12:56 pm uur

U bedoelt Yaov Gallant i.p.v Benny Gantz?
Gallant is eerst op een zijspoor gezet om kort geleden, na hevige protesten, weer als minister van defensie in het kabinet zijn taak uit te voeren.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel