Activiteiten


Holocaustmuseum Yad Vashem: een populaire ‘attractie’ voor de vele buitenlandse toeristen

Het wereldwijd bekende museum Yad Vashem staat in de top 50 van allerlei toeristische attracties over de gehele wereld, om precies te zijn op nr. 47 van de Stasher’s lijst. Dit museum roept niet gelijk het beeld op van ontspanning en plezier, integendeel. Toch spreekt een bezoek aan dit meest vooraanstaande Holocaustmuseum vele mensen aan. Niet vreemd vanuit historisch oogpunt, want het herdenkt de meer dan zes miljoen Joden die systematisch en op velerlei manieren, door het nazi-Duitsland zijn vermoord. 

Criteria

De eerste plek op de lijst is het Hongaarse parlementsgebouw. Op plaats twee staat het pretpark Disneyland in Parijs en vervolgens The Blue Lagoon in IJsland.
Kortom, een grote verscheidenheid van ‘attracties’. Andere bekende locaties die op de lijst staan van Stasher zijn: Angkor Wat in Cambodja, El Ateneo Grand Splendid in Argentinië, de Akropolis in Athene, de kathedraal van Milaan in Italië en het Museum van NIeuw-Zeeland. Het Yad Vashem museum overtrof locaties als de Eiffeltoren, de Times Square en bijvoorbeeld de Grote Muur van China, maar ook de Niagarawatervallen. Wanneer een of meerdere criteria of ijkpunten ontbraken, werd desbetreffende attractie gelijk van de lijst gehaald. De evaluatie van Stasher baseert zich mede op TikTok-betrokkenheid, toeristische veiligheid, de kwaliteit van de lokale accommodatie en op de Google-reviews.

Ongepast

Toch vinden velen dat de lijst zeer ongepast is. Het vergelijken van locaties en ‘atracties’ als de Eiffeltoren, Disneyland Parijs, de Niagarawatervallen, het Yad Vashem museum of de Brandenburger Tor is ongepast. Daarbij om dergelijke locaties onderling met elkaar te vergelijken en te beoordelen in termen van ‘beter’, ‘slecht’ of ‘goed’ is onjuist. Waarom? Een dergelijke vraag is eenvoudig te beantwoorden. Critici geven ook helder aan dat deze locaties en ‘attracties’ niet alleen onderling verschillende doelen hebben, maar ook een ander publiek bedienen. Kortom, op deze wijze worden alle locaties en attracties op een hoop gegooid. Ook wordt alles door een te brede lens bekeken en beoordeeld.

Doelstelling

Het Yad Vashem benadrukt daarbij haar eigen kijk op deze lijst. Zij verklaart nadrukkelijk dat haar de taak is toevertrouwd om de Holocaust te documenteren, te gedenken, te onderzoeken en te onderwijzen voor een breed publiek. Het initiatief hiertoe komt vanuit de regering en niet vanuit zakelijk oogpunt. Hoewel het museum gebruik maakt van de laatste technologische attributen, mogelijkheden en snufjes en het gebouw imponeert, vele mensen zeer onder de indruk zijn vanwege architectonische vormgeving en de diverse exposities een grote verscheidenheid van emoties oproept bij de bezoekers, draait het om het onderwijzen van de bezoekers. Het Yad Vashem is niet tot stand gekomen om geld te verdienen of mensen leuke excursies aan te bieden. Integendeel, juist in tijden van groeiend antisemitisme is het goed dat het Yad Vashemmuseum laat zien wat de gevolgen kunnen zijn van een (militair) dictatuur.

Impact

Natuurlijk, het feit dat een museum, als het Yad Vashem, goed scoort op een lijst van internationale locaties en attracties is een signaal dat een grote groep mensen onder de indruk zijn van haar boodschap en inhoud. Ofwel, Yad Vashem laat een diepe indruk achter bij haar vele  bezoekers over geheel de wereld.
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel