Activiteiten


De Holocaust-overlevenden: een kleiner wordende groep aan de rand van de samenleving

In de maand april vond in Nederland de herdenking van de Holocaust plaats. Dit is een bijzondere en speciale dag waarbij het leed, de pijn en de gruwelijkheden van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal staan. Echter, hun aantal wordt steeds kleiner. Vorig jaar overleden er al bijna 15.000 Joden die de Holocaust hadden overleefd.

Magneet?

Het aantal Holocaust-overlevenden dat in Israël woont ligt rond de 150.000. Vanwege de oorlog in Oekraïne is dit aantal weer licht toegenomen. Vorig jaar kwamen bijna 600 overlevenden vanuit Oekraïne naar Israël. Maar ook uit Rusland vertrekken Holocaust-overlevenden naar het beloofde land van Abraham, Izaäk en Jakob.

Vichy-regering

De meeste mensen weten niet dat van de groep Holocaust-overlevenden in Israël zo’n twee derde deel Europese Ashkenazi’s zijn. Het overige deel, zo’n 33%, zijn Sfaradi, Joden afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten. Wist u dat een deel van deze laatstgenoemde groep, de Joodse gezinnen en families afkomstig uit landen als Marokko en Algerije, hard werd aangepakt door de Franse Vichy-regering tijdens de eerste jaren van de oorlog.
 

Jodenhaat

Hetzelfde geldt ook voor enkele andere landen rondom de Middellandse Zee en in het Midden-Oosten. Sommige groepen Joden hadden het zwaar te verduren door de houding en het gedrag van de toen heersende lokale leiders. Ter illustratie, in Irak werden in de zomer van 1941 pogroms uitgevoerd door de lokale inwoners op de aanwezige Joodse bevolking. Deze Jodenjacht staat bekend onder de naam Farhud en was geïnspireerd op basis van het Duits nationaalsocialisme. Een ander voorbeeld betreft de racistische wetten, ingevoerd ten koste van hun Joodse medebewoners. Velen van hen kwamen hierdoor terecht in werkkampen verspreid in beide landen, waaronder het concentratiekamp Guido in Libië.

Betrokkenheid

Een organisatie als Israel Relief Aid investeert, in samenwerking met haar partners, in deze groep veelal oude mensen. Dit doen zij door bijvoorbeeld het verstrekken en uitdelen van voedselpakketten aan de overlevenden van de Holocaust. Ook voorziet Israel Relief Aid deze groep overlevenden van andere behoeften, waaronder matrassen, dekbedden, brillen, inclusief koker, en rollators. Hier is deze groep zeer blij mee en het doet hen goed dat er nog mensen zijn die ook hebben voor hun noden, hun verhalen, pijn en tranen.
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel