Activiteiten


Geen progressie bij de onderhandelingen over de justitiële hervormingen

Onlangs zijn er gesprekken gestart over de onderhandelingen met betrekking tot het voorstel van het Israëlisch kabinet over de mogelijke justitiële hervormingen in het land. De hierbij betrokken personen, waaronder minister Gantz, geven duidelijk aan dat er niet echt stappen zijn gemaakt. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het dossier over de rechterlijke selectiecommissie en de dienstplicht. 

Democratie

Wel maken deze ontwikkelingen en gebeurtenissen duidelijk dat in Israël sprake is van een ‘levende democratie’. Ook volgens premier Netanyahu wanneer de gesprekken over dit gevoelige onderwerp vastlopen. Waarom? De premier maakt duidelijk dat de meerderheid de veranderingen van het gerechtelijk apparaat steunt, zowel onder de bevolking als binnen het parlement. Niet voor niets beschikt de coalitie over een meerderheid in de Knesset.

Eenheid en veiligheid

Eveneens benadrukte Netanyahu dat vanwege onze nationale verantwoordelijkheid en de veiligheid van het land wij als coalitie proberen te komen tot een gezamenlijke overeenkomst die van belang is voor de toekomst van ons land en onze democratie. Yair Lapid, behorend tot de oppositie, legde eveneens de nadruk op het belang en de waarde van de democratie van het land Israël in het Midden-Oosten. Hij zei hierover het volgende: ‘Vanuit ons perspectief zullen we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Israel een levendige democratie blijft. Een plek met vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijheid van minderheden, persvrijheid en een sterk en onafhankelijk gerechtelijk apparaat.

Struikelblokken

De voorzitter van deze gespreksgroep, Benny Gantz, behorend tot de partij van Nationale Eenheid, gaf aan dat op deze bijeenkomsten helaas nog geen vooruitgang is geboekt tijdens de gesprekken. Ook niet over de kwestie van de gerechtelijke selectiecommissie, daarmee verwijzend naar het huidige wetsvoorstel, waarin de coalitie een dikke vinger in de pap krijgt in de commissie die (nieuwe) rechters benoemt.
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel