Activiteiten


Hoge boetes tegen het promoten en uitingen van terreur

Onlangs keurde de Knesset een voorlopig wetsvoorstel goed voor het opleggen van boetes tegen het publiekelijk promoten van terreurorganisaties en haar moordpartijen. Al eerder is het publiekelijk plaatsen van foto’s van terroristen in het land strafbaar, evenals het zwaaien met ’terreurvlaggen’. Voor dit soort acties kan iemand een straf krijgen van drie tot vier jaar gevangenis. Toch is niet iedereen enthousiast over het nieuwe wetsvoorstel.

Boete

Dit voorstel legt andere accenten en houdt in dat ook het in het openbaar ophangen van de vlaggen van terreurorganisaties en het op enigerlei wijze van promoten van terreurorganisaties verboden en strafbaar wordt. Desbetreffend wetsvoorstel houdt in dat de dader(s) een boete krijgt opgelegd van NIS 10.000. Omgerekend is dat een bedrag van rond de 2.500,- euro.

Noodzaak

De reden voor dit aanvullende wetsvoorstel brengt de minister van Justitie Levin als volgt onder woorden: ‘Aanzetten tot terrorisme creëert een sfeer die individuen en organisaties beïnvloedt tot (verdere) terroristische daden te plegen.’ Het parlementslid Zvi Soekot, behorend tot de religieuze zionistische stroming, kan zich hier zonder meer in vinden. Hij zegt hierover: De belangrijkste bron van de macht van terroristische organisaties betreft hun propaganda. Dat is waar we tegen vechten!

Beperkend?

De tegenstanders van dit wetsvoorstel geven aan dat dit nog maar het begin is. Zij vrezen dat de goedkeuring van dit wetsvoorstel langzaam maar zeker leidt tot de beperking van de vrijheid van meningsuiting door het huidige kabinet onder leiding van premier Netanyahu. Eveneens zeggen zij dat bijvoorbeeld de Palestijnse vlag niet toebehoort aan een bepaalde organisatie maar aan het gehele Palestijnse volk. Aan de andere kant benadrukken de voorstanders dat het niet gaat om het letterlijk of fysiek elimineren van het Palestijnse volk, maar om de symbolische gedachte erachter.

Ingangsdatum

Hoewel de regering het wetsvoorstel steunt, betekent dit nog niet dat deze gelijk in werking treedt. Het moet drie keer worden goedgekeurd in de Knesset en ook verschillende overheidscommissies moeten hun goedkeuring hieraan verlenen voordat het wetsvoorstel definitief omgezet wordt in een wet.
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel